Incident vid veterinärinsats på Kolmården

Tre anställda skulle hålla i alpackadjuret när olyckan var framme.

Kolmårdens Djurpark.

Kolmårdens Djurpark.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kolmården2019-10-14 16:22

Det var tidigare i år som en Vikunja, ett slags alpackadjur, skulle få en injektion. Sex stycken anställda på Kolmårdens djurpark hjälptes åt att valla in djuret som då drabbades av panik. Djuret ska då ha hoppat in i ett stängsel och slagit upp ett blödande sår vid munnen. Personalen tar då beslutet att hålla fast djuret för att kunna lokalisera vartifrån blodet kommer och kunna ge djuret lugnande.

Medan två medarbetare håller i djuret undersöker den tredje alpackadjuret. Då lyckas alpackadjuret ta sig loss och den undersökande medarbetarens hand trycks emot det staket undersökningen sker emot. Medarbetarens lillfinger fastnar i staketet medan alpackan trycker sig mot handen. Det visar sig efter en snabb undersökning på djurparkens veterinärklinik att medarbetarens lillfinger brutits vid trycket från djuret. Medarbetaren körs sedan till akuten.

I sin rapport till Arbetsmiljöverket skriver Kolmårdens djurpark att förflyttning av djur alltid innebär en risk för både djur och personal. Djurparken skriver att det kommer köpas in bättre arbetshandskar för dylika situationer. Djurparken skriver även i rapporten att i samråd med veterinär kommer man vid liknande stressade situationer söva djur med  hjälp av pil eller gevär fortsättningsvis. Det för att minimera risker för både djur och personal.

Arbetsmiljöverket bedömer att djurparken uppfyllt sina skyldigheter att rapportera in och följa upp incidenten. Djurparken har minimerat riskerna och får inga påföljder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!