Vargarna i hägnet på Kolmården tittar upp och vrider fram öronen när de hör besökare utanför staketet. I dag går inga människor in längre. För fyra och ett halvt år sedan var djurskötarna hos vargarna regelbundet och umgicks med dem. Men sedan olyckan i juni 2012, då den 30-åriga djurskötaren blev dödad efter att ensam ha gått in i hägnet, är all direktkontakt förbjuden.
– Den mest väsentliga skillnaden på hur vi sköter vargarna är att människa och varg inte är inne tillsammans. Det var en omedelbar konsekvens att inte gå in till vargarna längre, varken djurvårdare eller besökare, säger Christer Fogelmarck.
Han är vd för koncernen där Kolmården ingår och den som för djurparkens talan i den rättegång som börjar i slutet av september. Där står djurparken och en före detta chef åtalade för grovt vållande till annans död.
Kolmårdens sätt att socialisera vargar vid tiden för olyckan var riskabel och en av orsakerna till 30-åringens död, enligt åtalet. Ett av åklagarens tyngsta vittnen har sagt i polisförhör att det bara var en tidsfråga när en olycka skulle inträffa.
– Vi håller inte med om kritiken och vi kommer att lägga fram varför under själva rättegången, säger Christer Fogelmarck.
Kolmården berättar inte något om hur de tänkte kring sättet att uppfostra vargarna före rättegången.
– Vi vill berätta och kommer att göra det inför rätten. Vi kommer att lägga fram alla omständigheter till varghanteringen som har pågått under 30 års tid på Kolmården.
De personer som vet och skulle kunna förklara hur de arbetade med vargar är kallade som vittnen i rättegången som börjar om knappt två veckor. Det handlar om ett 30-tal personer bland de anställda.
– Alla är väldigt berörda av den prövning som nu ska komma efter fyra och ett halvt år. Det river upp starka känslor, starkare än vad många kan tro, säger Christer Fogelmarck.
Åklagaren hävdar också, med stöd från de experter som är kallade som vittnen, att Kolmården åsidosatte säkerheten för sina anställda genom att låta dem gå in själva till vargarna. Dessutom utan larmutrustning. Inte heller detta kommenterar Christer Fogelmarck eller någon annan på djurparken.
– Allt kommer fram under huvudförhandlingen. Men jag kan säga att vare sig det handlar om djur eller något annat, så är säkerheten vår absolut högsta prioritet. Vi gör allt för att det inte ska uppstå några olyckor och vi tar aldrig medvetna risker vare sig med djur eller med personal. Det är en självklar grundprincip för oss.
Kolmården nekar alltså till att det sätt personalen hanterade vargarna var orsaken till att djurskötaren dödades. Ändå infördes förändringar efter olyckan.
Varför?
– Därför att vi har haft en oerhört tragisk olycka här där en kollega har förolyckats. Vårt säkerhetsarbete utvärderas och omprövas löpande. Vi vet inte vad som har orsakat olyckan. Vi kan inte ta några som helst risker.
Personalen på Kolmården är pressad av den kommande rättegången, förklarar Christer Fogelmarck. Själv är han kritisk till att det har dröjt så länge tills rättegången startar.
– Nu hoppas vi att det blir en så värdig process som möjligt.
Båda vargflockarna som fanns på Kolmården 2012 finns kvar i dag. Den ena hålls i ett hägn nära entrén och är den som besökare kan titta på utifrån. Den andra finns längre bort i ett hägn dit besökare inte kommer. Det var där dödsolyckan inträffade. Sex av de åtta vargar som fanns i hägnet vid tiden för attacken finns kvar i dag, två har avlivats på grund av sjukdom.
Hägnet där dödsolyckan inträffade var den plats dit besökare fick gå in i projektet "Närkontakt varg" och dit Kolmården tog emot runt 8 000 besökare per år de sista åren. Enligt ett tungt vittne för åklagarsidan, Runar Naess, fanns det dock aldrig någon risk att besökarna skulle komma till skada.