Kolmården stänger delfinariet – satsar på hotade arter

Kolmårdens djurpark stänger delfinariet för att i stället fokusera mer på hotade djurarter. "Ett svårt beslut, men det känns rätt", säger parkens vd Christine Karmfalk.

Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark, säger att beslutet att avveckla delfinariet var svårt, men att det ändå känns rätt.

Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark, säger att beslutet att avveckla delfinariet var svårt, men att det ändå känns rätt.

Foto: Joakim Blomqvist

Kolmården2022-03-09 17:30

I juli 1969 öppnade delfinariet i Kolmårdens djurpark och har sedan dess lockat mängder med besökare. Men nu är det alltså klart – delfinverksamheten med de tolv delfinerna ska avvecklas. Ett beslut som vuxit fram under flera år, enligt Christine Karmfalk. 

– När jag tillträdde här 2018 började jag läsa in mig på massor med material från Världsnaturfonden, som bland annat beskriver det stora utrotningshotet som finns mot vilda ryggradsdjur. Sedan 1970 har antalet minskat med 68 procent. Och har en art dött ut finns inget att göra, konstaterar hon och tillägger:

– Utifrån det här började vi att växla upp bevarandearbetet på Kolmårdens djurpark och det genom att fasa ut vissa arter och ta in andra.

undefined
Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark, betonar att det för djurpakens del handlar om att göra mer för fler djur.

Sedan 2018 har bland annat brunbjörn, varg, gråsäl och alpacka försvunnit från parken medan de hotade arterna som bongoantilop, jättehavsörn och damagasell, flyttat in i parken. 

– Och nu är det ju så att de delfinerna vi har här inte tillhör en hotad art, så därför påbörjar vi nu arbetet med att hitta nya hem till dem. Men det är inget som kommer att låta sig göras snabbt. Vi kommer att samverka med veterinärer och delfinskötare för att hitta så bra alternativ som möjligt. Det får ta den tid det tar och det kommer att ta flera år, tillägger Christine Karmfalk och slår sig ner på en av bänkarna inne i delfinariet.

Snart är ett antal nyfikna delfiner framme vid glasrutan och undersöker vad som är på gång.

undefined
Delfinerna i Kolmårdens djurpark har lockat mängder av besökare genom åren. Men nu siktas slutet. En avveckling kommer att påbörjas.

Men kan ni inte behålla delfinerna och ändå fortsätta er satsning på utrotningshotade djur?

– Vi måste frigöra resurser och den kompetens som finns hos våra djurskötare och veterinärer, så det har vi inte tänkt.

Ni har precis meddelat berörd personal, delfinskötarna bland annat. Vad sade de?

– De blev så klart ledsna och det är vi nog alla. Men vi hoppas att de fortsatt jobbar kvar med andra djur här. Och de står bakom oss i vårt beslut.

undefined
Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark, säger att beslutet att avveckla delfinariet var svårt, men att det ändå känns rätt.

Så får Christine Karmfalk frågan hur hon tror att ekonomin kommer att påverkas när Kolmårdens "signum", delfinerna, försvinner.

– Det är klart att jag känner oro för att vi tappar besökare, men det här är ytterst ingen ekonomisk fråga för oss. Vi är en modern djurpark som axlar ett ansvar för den biologiska mångfalden, säger hon.

Parken har ju fått en hel del kritik under åren för att ha delfiner i fångenskap, har det påverkat det här beslutet?

– Nej. Och jag är inte bekymrad för deras mående här. Jag har det yttersta ansvaret för att de har det bra. Det här är en omställningprocess, där det handlar om att göra mer för fler djur.

Vad som kommer hända med delfinariet, själva byggnaden, när delfinerna inte längre är kvar kan Christine Karmfalk inte svara på i dag.

– Vi vet faktiskt inte, nu tar vi en sak i taget.

Hur ska ni kunna axla ert signum sedan, när delfinerna är borta?

– Med att vi gör skillnad för hotade arter. 

Linda Berggren är djurchef på Kolmårdens djurpark och har en nära relation till delfinerna. De pockar på hennes uppmärksamhet när hon står utanför bassängglaset.

undefined
Sorgen över beslutet finns, men djurchef Linda Berggren säger att de anställda ändå står bakom beslutet som fattats.

– Vi har ju alla varit ledsna. De flesta jobbar med de här djuren varje dag och umgås med dem mer än sin egen familj, säger hon och tillägger:

– Men vi stöttar ju det här beslutet och jag har själv varit delaktig i det.

Delfinariet kommer att hålla öppet som vanligt tills det är dags att påbörja avvecklingen, vilket alltså kan ta flera år.

Tolv delfiner i bassängen

I dag finns tolv flasknosdelfiner i Kolmårdens djurpark:

Ursprung i annan park: Guama, ca 40 år, Nephle, ca 39 år, Cecil, 37 år.

Födda i Kolmårdens djurpark: Ariel, 25 år, Lyra, 22 år, Luna, 21 år, Fenah, 13 år, Pärla, 9 år, Peach, 6 år, Finn, 4 år, Alana, 3 år, Neptun, 3 år.

Flasknosdelfiner som ofta finns på delfinarier kan bli 30–45 år gamla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!