Kolmårdenchefen skyldig till dödsolyckan i varghägnet

Både Kolmårdens djurpark och före detta chefen Mats Höggren döms för grovt vållande till annans död. Domen efter dödsolyckan i varghägnet kommer att få konsekvenser för vargfrågan på flera plan, tror vargexperten Hans Temrin.

KOLMÅRDEN2016-12-21 22:24

Att låta djurskötarna gå in ensamma i varghägnet utan larm var den allvarligaste bristen på Kolmården, konstaterar Norrköpings tingsrätt i sin dom. Och som chef var Mats Höggren grovt vårdslös i sin yrkesutövning. Men arbetsmiljöarbetet var eftersatt i flera avseenden på Kolmårdens djurpark och därför ska ansvaret för den 30-åriga djurskötarens död i varghägnet delas mellan Mats Höggren och djurparken.

Båda döms för grovt vållande till annans död. Mats Höggren döms till villkorlig dom samt böter och djurparken döms att betala 3,5 miljoner kronor i företagsbot.

– Jag tycker att det var väntat och att det var en logisk dom, säger Hans Temrin, docent i etologi som har jobbat med ett forskningsprojekt med vargar på Tovetorp utanför Nyköping.

Olyckan inträffade den 17 juni 2012 när djurskötaren, som var erfaren och uppgavs ha god hand med vargarna, gick in själv i hägnet där åtta fullvuxna hanar fanns. Hon hade inte något larm med sig in. Exakt hur det gick till när hon dödades vet ingen, det var först när kollegorna började undra vart hon hade tagit vägen som en av dem gick upp och upptäckte vad som hade hänt. Då var det för sent.

Ett år före dödsolyckan drog vargarna ner en annan djurskötare på marken. Hon vittnade om dödsångest under rättegången.

– De såg med tomma blickar, öronen framåt och spända muskler. Jag skulle säga attackspänning. De var på jakt skulle jag säga. En varg gjorde utfall. Om jag inte hade sparkat den hade den bitit., berättade hon i rätten.

Att den djurskötaren, med dålig relation till vargarna, tilläts gå in själv, beskrevs av en av experterna under rättegången som en "vansinneshandling".

Framför allt denna, men även andra incidenter som skedde under åren före dödsolyckan borde, enligt tingsrätten, ha lett till att ensamarbetet stoppades.

Att djurskötaren gick in ensam utan larm var inte ovanligt, det var så de arbetade på Kolmården fram till olyckan. De förklarar det med att de såg socialiserade vargar som ofarliga. Vargarna var socialiserade att umgås med människor och Kolmårdens arbetssätt gick ut på att vargarna såg djurskötarna som artfränder. Ett resonemang som Hans Temrin tycker är mycket förvånande.

– Som beteendebiolog vet man att vargar kan döda varandra, hela resonemanget är helt obiologiskt. Motsättningarna i naturen, även inom arterna, är en konkurrens som kan vara dödlig. Det är grundläggande. Socialiserade vargar är särskilt farliga för människan eftersom den naturliga skyggheten hos vargen har tagits bort när man socialiserar dem.

Själva dödsolyckan har redan fått konsekvenser, säger Hans Temrin, som också var kallad som expertvittne i rättegången.

– Flera djurparker har redan infört en del säkerhetsåtgärder, även de som inte har socialiserade vargar. Olyckan var nog varning nog, så man ändrade rutinerna.

Han tror också att olyckan kan få konsekvenser för allmänhetens syn på vargen och hur mycket den bör värnas som art.

– Jag tror faktiskt det. Det borde inte vara så eftersom socialiserade vargar är något helt annat än i naturen. Men självklart påverkar det som har hänt den bild som människor har av vargen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om