Tekniska verken i Linköping vind AB vill bygga 15 vindkraftverk norr om Norrköping i närheten av Lilla Älgsjön. Marken som vindkraftverken ska stå på ägs av Lösings häradsallmänning. Det finns ett skrivet kontrakt mellan parterna om upplåtelse av mark för vindkraftverk. Vi har bett att få ta del av avtalet men ingen av parterna vill lämna ut det, med hänvisning till att det är en affärsuppgörelse.
Lösings häradsallmänning har cirka 150 delägare. Vissa av medlemmarna menar att beslutet om att arrendera ut marken till vindkraft har tagits utan att medlemmarna fått säga sitt.
– Det här har inte tagits upp som en punkt vid någon stämma och medlemmarna har inte fått ta del av kontraktet. Vi har inte diskuterat vad kontraktet innebär, hur många år det är på eller vad ersättningen är. Det här är en demokratifråga, vi kan inte ha en liten klick som enhälligt beslutar om sådana här saker, säger Åke Karlsson som är en av markägarna i allmänningen.
Enligt föreningens stadgar ska förvärv och avyttring av mark godkännas av medlemmarna. Vi har tagit del av protokollen från de två senaste årens stämmor. Där framgår att kontraktet mellan allmänningen och Tekniska verken i Linköping vind AB är påskrivet, men det står inget om att medlemmarna har varit med och röstat om beslutet. Det kan jämföras med en annan punkt i protokollet om köp av mark i Vingåker. Där redovisas tydligt att stämman enhälligt beslutat att genomföra köpet och till vilken kostnad.
– Det stämmer att det inte framgår med tydlighet i protokollet att vi beslutat om vindkraften. Men det behövs inte heller, att köpa och sälja mark är en helt annan sak är att arrendera ut mark, säger Magnus Wallin, ordförande i samfälligheten.
Är inte det här att likställa med en fastighetsaffär?
– Jag tycker inte det. Reglerna är mycket striktare om man köper eller avyttrar mark, att arrendera ut mark är av en annan dignitet, säger Magnus Wallin.
Alla medlemmar håller inte med.
– Det är hans tolkning. Vindkraft är en stor avvikelse från vad allmänningen normalt sett sysslar med, då måste beslutet tas på en stämma där delägarna får yttra sig, säger Åke Karlsson.
Han tänker inte nöja sig med förklaringarna han fått av styrelsen och har pratat ihop sig med fler missnöjda markägare.
– Vi står fast vid att styrelsen inte har befogenhet att ta det här beslutet. Vårt krav är att de kallar till en extrastämma, de har brutit mot allmänningens regelverk.
Vi har talat med en jurist för att försöka bena ut om arrendekontraktet kan vara ogiltigt.
– Om man har ingått ett avtal med någon som inte har rätt till det, då kan kontraktet vara ogiltigt. Ett kontrakt kan också betraktas som oskäligt, om en förening exempelvis har ingått ett avtal mot bättre vetande, säger Johan Levin, jurist.
Samfälligheter eller föreningar har stadgar där man bland annat reglerar vad som är ändamålet. Om något ovanligt dyker upp, där det finns skäl att ifrågasätta om styrelsen har kompetens att fatta beslut, så krävs ofta att man avhandlar frågan vid en stämma. Johan Levin tar som exempel om en bostadsrättsförening kommer på att man vill ha laddstolpar till elbilar. En sådan fråga, som avviker mycket från bostadsrättsföreningens vanliga frågor, kan behöva avhandlas vid ett årsmöte så att alla medlemmar får säga sitt.
– Tekniska verken, som är en stor aktör och har egna jurister, borde ha kontrollerat att de tecknade avtal med en part som har rätt till det. Styrelsen kan ha behörighet men inte befogenhet att teckna ett avtal. Vindkraftverk är en stor ingripande verksamhet, en så stor aktör som Tekniska verken borde ha egna möjligheter att utreda frågan för att inte riskera ett ogiltigt avtal, säger Johan Levin.
Henrik Valent är vd för Tekniska verken i Linköping vind AB. Han säger att det till kontraktet finns en vidimerad bilaga om att de som signerat kontraktet har rätt att teckna avtal för allmänningens räkning. Det är dock inte preciserat kring just vindkraft.
– Efter att vi fick höra att det fanns frågor kring kontraktet har vi stämt av med styrelsen. De säger att frågan har diskuterats vid en stämma, säger han.
Vissa markägare kräver att styrelsen kallar till en extrastämma, för att styrelsen brutit mot samfällighetens regelverk.
– Det tycker jag naturligtvis är tråkigt, men jag tycker det är viktigt att man reder ut den här frågan inom häradsallmänningen, säger Henrik Valent.