Kolmårdstomten har öppnat sin nya tomteby

I ekonomiskt tuffa tider behövs en tomte alldeles extra. Det menar den förre Kolmårdstomten Håkan Thornell som i helgen öppnade sin tomteby – på Gotland. Via en ny förening vill han locka tomtar från hela världen till Gotland.

Håkan Thornell håller öppet fram till och med den 22 december i sin tomteby i Hejdeby. Allt har flyttats från Kolmården för sex jular sedan.

Håkan Thornell håller öppet fram till och med den 22 december i sin tomteby i Hejdeby. Allt har flyttats från Kolmården för sex jular sedan.

Foto: Henrik Radhe

Kolmården2022-12-20 19:19

Det knarrar under skorna och minusgraderna biter i näsan när lyktorna i träden lyser upp den lilla stigen in i skogen. Hit, mitt emot kyrkan i Hejdeby på Gotland, kom Håkan Thornells hela tomteby lastad på färjan hösten 2016. 

– Det är 23 år sedan jag öppnade för första gången, då var man ung, säger han och skrattar medan han berättar hur äventyret och det som blivit ett livsprojekt, började.

Tomtebyn, med nissarnas egen skola, kyrka och ålderdomshem, byggde han ursprungligen upp i skogen utanför Kolmården – men när järnvägen Ostlänken skulle dras via hans marker fick han flytta. Någon ny järnväg blev det aldrig och valet att flytta tomtens värld till Gotland var redan gjort.

undefined
Håkan Thornell håller öppet fram till och med den 22 december i sin tomteby i Hejdeby.

Julen 2016 blev Hejdeby med tomteby och välkomnade de första besökarna.

– Det kan komma 400 till 500 personer en fin kväll en fredag, lördag eller söndag, men det finns kvällar när det regnat och jag bara haft tio personer här, säger Håkan Thornell och berättar att han i år kommer att ha öppet varje kväll i veckan fram till och med den 22 december.

undefined
Tomtens skrönor blir nästan sanna när det han berättar om också finns i verkligheten. Ida Lansgard skulle hem och skriva önskelista efter sitt besök.

Någon timme innan besökarna kommer börjar han tända de omkring 300 levande ljusen. Totalt går det åt mer än 3 000 ljus fram till jul.

– I år har ljusen blivit jättedyra och det är stor skillnad. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om så här bistra tider, säger han och berättar att en del av besökarna har med sig egna ljus i present eller swishar ett litet bidrag.

Mycket ideellt arbete ligger bakom satsningen på att sprida ljus och värme, kombinerat med en stor portion humor, till både små och stora barn. Håkan Thornell tror att det i år behövs mer än någonsin.

– Att det här är en aktivitet som inte kostar något kanske är bra i de här bistra tiderna, säger han.

undefined
Sexåriga Ida Lansgard blev så hänförd av allt tomten ville visa henne att tid och rum fullkomligt försvann. Här kikar hon in i nissarnas kyrka, där psalmen på tavlan är ett något udda val.

Två gånger har Håkan Thornell fått det nordiska tomtemötet till Gotland, med tomtekollegor från Åland, Norge och Danmark. I januari åker han på tomtemöte till Norge och planer finns på ett ännu större nätverk, via nystartade föreningen Santa World Forum, där han sitter i styrelsen.

– Tänk om vi kunde få hit tomtar från hela världen till Gotland! Vi vet inte hur det här slutar, säger han medan de första besökarna nyfiket kommer stigen fram genom skogen.

undefined
Ida Lansgard fick kika in i nissarnas skola, och konstigt nog stod just hennes namn skrivet på deras svarta tavla.

Sexåriga Ida Lansgard fullkomligt uppslukas av den fantasifyllda värld hon möter. Hon lyssnar hänförd på den ena skrönan mer fascinerande än den andra. När hon kikar in i nissarnas egen skola står just hennes namn skrivet på den svarta griffeltavlan.

– Att få träffa tomten var bra. Jag ska önska mig rullskridskor och en cykellampa, säger hon och berättar att hon sedan ska hem och skriva önskelista.

undefined
Vid den sprakande brasan berättar tomten skrönor för små och stora barn. Om det skadade rådjuret, och hur gnistorna yr om medarna när han i släden bakom renarna stiger till väders.

Efter att ha förevisat nissarnas kyrka, där psalmerna är utbytta mot "Hej tomtegubbar slå i glasen" och "Räven raskar över isen", och berättat hur tråkigt nissarna tycker det är att sitta framför tv och datorspel, samlar tomten besökarna vid den stora sprakande brasan.

– Är det någon av er som har varit med om att täcket legat snett när ni har vaknat? Jo, det är för att ni kanske ska få strumpor och skridskor i julklapp och då behöver nissarna komma för att mäta era fötter när ni sover, säger han.

undefined
Mängder med ved, och stearinljus i tusental, går åt för att skapa den rätta stämningen i tomtebyn.

Att det ibland faktiskt kan vara en pappa bakom masken förklarar han också. 

– Det händer att jag möter pappor i hallen och ger dem säcken. Men jag lovar att försöka komma hem till så många av er som möjligt.

Tomtefakta

Traditionen började med att helgonet Sankt Nikolaus firades 6 december. Då fick barnen presenter.

Under 1800-talet började i stället julbocken dela ut julklappar i Sverige, men snart blev Nikolaus tomte här.

I andra länder kommer Sankt Nikolaus genom skorstenen på juldagen och lämnar klappar i strumpor som barnen hängt upp.

I slutet av 1800-talet började folk skicka julkort. Konstnären Jenny Nyström målade kort med tomtar på. Hon skapade bilden av jultomten med vitt skägg och röd luva.

Källa: NE.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!