Kommunen har köpt hus för tre miljoner

Kommunen har köpt fastigheten på Mariefredsvägen 10 för tre miljoner kronor: "Exploateringsfastighet", säger samhällsbyggnadschefen.

Det är den här villan, på Mariefredsvägen 10, som kommunen köpt för 3 miljoner. Om allt går som kommunen planerat kommer den rivas.

Det är den här villan, på Mariefredsvägen 10, som kommunen köpt för 3 miljoner. Om allt går som kommunen planerat kommer den rivas.

Foto: Maja Edsö

Kommunpolitik2019-09-29 12:23

På fastigheten ligger en villa. Men kommunen har inte köpt huset för att det ska användas som det är.

– Den är inköpt som en exploateringsfastighet. Tanken är att vi ska göra en detaljplan på området och att det ska vara en detaljplan för flerbostadshus. Den detaljplanen har det inte fattas politiska beslut om än, men vi vill göra strategiska markförvärv för kommande års bostadsbyggen, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef på Gnesta kommun. 

Området mellan Mariefredsvägen och Frösjö strand, i kvarteret där Margaretedalsvägen, Banmästargatan och Sjögatan ingår, har nyligen bebyggts med flerfamiljshus. Det är alltså ett projekt som kommunen vill fortsätta. Intill finns bygglov för ett sexvåningshus.

– Vi tittar på den här fastigheten och det som är intill också, säger Nissen.

Det handlar dock inte om expropriering. 

 – Absolut inte, det skedde med vanliga kontakter och var en vanlig försäljning. Det har passat för förra fastighetsägaren att sälja. 

Hur har värderingen gått till?

– Det är en sådan värdering som kommunen har gjort och som fastighetsägaren var överens om var det riktiga marknadsvärdet. 

Kommunen har tillträtt fastigheten, och den förra ägaren har flyttat ut. När huset kommer rivas för att ge plats åt bostadsbygge finns ännu ingen plan för.

– Först måste politikerna besluta om detaljplan. Parallellt kan kommunen göra en markanvisning till en byggherre. Men vi har många planer på gång, och det är lite kö, kan man säga. Det kan ta något år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!