Redan utanför utställningslokalen går besökarna i spinn. En flyttbar graffitivägg i trä och ett obegränsat antal sprayburkar ger alla möjlighet att skapa egen konst.
Tillgänglighet, rumslighet och humor präglar årets examensutställning på Konstfack, som har färre videoverk än tidigare och vid en första anblick saknar öppet kontroversiella inslag.
– Det är en ganska snäll utställning, men det betyder absolut inte att den är apolitisk eller uddlös, säger Konstfacks rektor Maria Lantz.
En av utställarna är Nyköpingstjejen och SN-bloggaren Caroline Näslund som i vår tar sin mastersexamen på Konstfack. Hon ägnar sin hörna av den stora utställningshallen till att uppmärksamma "fandom", alltså fans som själva skriver historier eller gör filmer utifrån populärkultur de älskar. Det kan handla om att skriva ett alternativt slut på Harry Potter eller göra film där huvudrollerna i "Sagan om Ringen" möts på oväntade sätt.
– Jag vill höja upp den här subkulturen och låta den ta plats. Fandom räknas inte som en riktig konstart, men jag ser det som ett fint exempel på en plats där folk får vara kreativa i en tillåtande miljö. Ofta blir det väldigt bra intellektuella samtal inom fandom-världen, förklarar Caroline Näslund.
"I'm with the fans" heter hennes projekt. Under sju föreläsningar, en workshop och fem filmvisningar ska hon på olika sätt uppmärksamma fandom och de kvinnor (för det handlar oftast om kvinnor) som utforskar och fortsätter att skapa konst utifrån olika populärkulturella fenomen.
I det enorma utbudet av examensutställningar vandrar 90 procent av besökarna förbi hennes monter, konstaterar hon glatt. Men de tio som stannar till är desto mer engagerade.
– Många är själva fan girls och är väldigt intresserade av att diskutera fandom.
Caroline Näslund tycker att det finns många spännande aspekter med fandom. En är att det kreativa hyllandet av tv-serier, böcker och filmer förändrar förhållandet mellan producent och konsument.
– Den som skriver fan fiction accepterar inte att bara vara en konsument som passivt tar emot det som produceras. Gillar man inte slutet på en bok kan man skriva ett eget alternativt slut. Konsumenterna tar saken i egna händer.
Caroline är själv ett besatt fan som började skriva fan fiction till tv-serien Dawsons Creek som tolvåring.
– Jag skulle säga att det är tack vare min bakgrund som fan girl som jag vågade satsa på konsten. Fandom-världen är en väldigt tillåtande miljö där man får mycket uppmuntran av andra.
Efter tre år på Kungliga Konsthögskolan och två år på Konstfack är det nu dags för Caroline Näslund att på allvar ge sig ut i konstlivet. Hon säger själv att hon tar klivet med skräckblandad förtjusning.
– Jag har startat egen firma och målet just nu är att skriva mer om just fandom-världen. Men när jag jobbat med det här projektet har jag blivit jäkligt bra på att göra event, så jag kan tänka mig såna uppdrag också.
På sikt hoppas Caroline kunna försörja sig som konstnär, men tills dess har hon ett brödjobb som betalar hyran – i ordets rätta bemärkelse. Hon jobbar nämligen extra på ett surdegsbageri.
– Att gå i skolan har varit härligt. Jag har haft möjlighet att testa en massa saker och vetat att det finns folk som bryr sig om det jag gör och hjälper mig. Men jag har fått ateljéplats i ett konstnärskollektiv i Aspudden och hoppas att det ska fylla en liknande funktion. Jag har gått i skolan så länge så det är dags att göra något annat nu. (SN/TT)