Det är full aktivitet på den nerlagda stengården på Brandholmen i Nyköping. Lastbilen som ska forska bort de stora stenblocken kan ta tolv ton. Nu har den kört sju vändor och ändå ligger det massor av marmor, diabas och granit kvar bland lastpallar och ogräs.
– Vi måste ha flyttat över 60 ton sten men har ändå hälften kvar, säger Carl G Torstensson som är en av medlemmarna i Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) i Sörmland.
Det är till gården Stora Berga nära Skavsta som stenblocken körs. Men där kommer de inte att kunna bli kvar så länge. KKV får bara ett tillfälligt kontrakt från Nyköpings kommun och snart riskerar de att behöva flytta alla tunga maskiner och stenar igen.
– Konstnärerna i KKV har lagt ner en hel del pengar men framförallt massor av ideellt arbete på att bygga upp stengården. Det är klart att modet faller när vi måste börja om på ett nytt ställe, och sen inte ens vet hur länge vi får vara kvar där, säger Carl G Torstensson.
När KKV:s stengård på Brandholmen invigdes hösten 2001 var planerna stora. Statens Konstråd hade bidragit med flera hundratusen kronor, Svenska skulptörförbundet fanns på plats och tanken var att konstnärer från hela Mellansverige skulle komma till Nyköping för att gå kurser och jobba i sten.
Men nio år senare, hösten 2010, insåg Nyköpings kommun att de behövde marken för andra ändamål och kontraktet med KKV sades upp. Sedan dess har KKV försökt få kommunen att ställa upp med annan lämplig mark, men ingenting har hänt och marmorblocken har legat övergivna medan ogräset växt sig högt.
Nyligen fick KKV veta att de måste bort från området omedelbart eftersom Tekniska divisionen ska flytta hit vattenlaboratorium, kontorsbyggnader och garage från Lennings väg. Allt ska vara borta till den 1 juni, och det kommunen kan erbjuda i stället är ett tillfälligt kontrakt på Stora Berga.
– Vi har letat överallt efter en lämplig plats och är glada att vi alls hittat något och kan lösa den akuta situationen för KKV, säger Eric Sjöö som är fastighetsförvaltare på Kommunfastigheter.
Men Stora Berga är inte tänkt som en permanent lösning för Stengården, påpekar han.
– Det finns inget vatten och ingen toalett och huset är inte i något vidare skick. Det här är en saneringsfastighet och jag vill inte spekulera i hur länge KKV kan få stanna kvar.
KKV:s ordförande Katarina Divander hoppas trots det att stenverkstaden kan få bli kvar på Stora Berga.
– Det här är en trevlig plats med utvecklingsmöjligheter. Dessutom är det ju nära till både Nyköping och Skavsta. Men om det här ses som en tillfällig lösning är det risk att ingen vill satsa. Vi har redan lagt ner pengar på installationer och markberedning på Brandholmen, och det får vi släppa nu. Det är klart att vi undrar hur mycket vi kan investera på Stora Berga om vi riskerar att få flytta igen snart.
Katarina Divander tycker att det varit svårt att få klarhet i vem inom kommunen som KKV egentligen ska prata med, och lika oklart är det när SN ringer runt. Kommunfastigheter hänvisar till kulturnämnden som i sin tur hänvisar tillbaka till Kommunfastigheter.
– Vi har inte sagt upp KKV från Brandholmen och har inga egna lokaler att erbjuda. Det vi kan hjälpa till med är kontakter och lokalstöd, kommenterar Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulla-Karin Danielsson (S).
Konstnären Bernt Westlund var med när stengården invigdes 2001, och han tycker att det som hänt känns oerhört tråkigt.
– Jag kan förstå att Nyköpings kommun behöver marken, men då borde de också kunna ordna så att vi får flytta till annat ställe som är schysst och där vi vet att vi får vara kvar. Stora Berga är ett bra alternativ, men det funkar inte med den här osäkerheten.