Hårda tider kräver tuffa beslut

Chefredaktör Eva Burman
Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman skriver om mediebranschens stålbad som tvingar fram drastiska beslut. Från nästa vecka kommer tidningen att tryckas tidigare.

Krönika 28 januari 2023 08:02

Mediebranschen genomgår just nu ett stålbad. Igen, ska vi väl säga. Det är inte så att vi inte ser en tillväxt i antalet prenumeranter i Södermanlands Nyheter. Det gör vi. Digitalt. Fler och fler yngre vill prenumerera på oss. Men dessvärre bär inte de nya kunderna våra kostnader. Våra printkunder dör bokstavligen ifrån oss. Och intäkterna för print täcker inte kostnaderna för tryck och distribution. 
Om vi balanserat på en slak lina tidigare har dagens lågkonjunktur, skyhöga elpriser och nedlagda pappersbruk nu tvingat oss av repet.

Vi avser inte att säga upp journalister. Däremot måste vi se över våra kostnader och det på ett sätt som drabbar våra läsare så lite som möjligt. Vi kommer därför att trycka tidningen tidigare på kvällen. Att låta dig som prenumerant betala för vad det verkligen kostar är inte ett alternativ. 

För dig som läsare av print innebär detta givetvis en försämring. Sena nyhetshändelser och sport hinner vi inte få med i print till dagen efter. Men du kommer hitta det på våra sajter och appar. Där fortsätter vi satsa på senaste nytt och liverapportera eller livesända sport.

Du kanske inte läser oss digitalt idag, men jag vill uppmuntra dig att testa. Du hittar faktiskt fler nyheter på sajterna. Och allt ingår i din printprenumeration. Du kan även läsa eller lyssna på den digitala e-tidningen, den som ser ut precis som din papperstidning. Men först måste du skapa ett konto och logga in på sajten eller i appen. Vi har gjort det så enkelt som möjligt, har du glömt lösenordet klickar du bara på en länk. 

Att det här är dåliga nyheter förstår jag. Men vi är inte ensamma. Bonnier Local news (tidigare Mitt Media) genomgick samma förändring för många år sedan. Och inom NTM kommer de flesta tidningar att tryckas tidigare av samma skäl. Och stålbadet drabbar hela branschen. Flera mediebolag har i dagarna aviserat stora sparpaket. Stampen har precis varslat 24 journalister. Schibstedt News, där Aftonbladet och SvD ingår, ska spara 520 miljoner bara i år.

I förlängningen är detta givetvis ett hot mot demokratin. Men du som läsare måste nog vänja dig. Men kanske också vara med och bidra så vi har kvar våra lokala dagstidningar i Sverige, genom att ta en prenumeration, om du inte redan har en. Under tiden lovar vi att göra vad vi kan för att ge dig den allra bästa lokaljournalistiken.  

Så läser du SN digitalt

För att läsa våra nyheter digitalt måste du vara prenumerant. När du tagit en prenumeration måste du dessutom skapa ett konto på vår sajt. Det måste du även när du laddar ner nyhetsappen på appstore eller Google play, beroende på vilken telefon du har.

Och det är ingen fara om du glömmer ditt lösenord. Då begär du bara ett nytt i en länk då skickas det till din mail. För att läsa e-tidningen måste du välta Premium Digital. Vill du bara läsa flödet på sajt eller i en app heter paketet Bas digital.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa