Filip och Fredrik om sin nya film: "En ren ångest"

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson kommer till Nyköping och tar emot publiken med sin nya film. SN får ta del av den intima historien bakom, och sätta duons lokala kännedom på prov.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med filmen "Den sista resan", där Filips pappa Lars får åka på en utflykt tillbaka till sitt älskade Frankrike.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med filmen "Den sista resan", där Filips pappa Lars får åka på en utflykt tillbaka till sitt älskade Frankrike.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kultur och Nöje2024-03-02 20:23

När Filip Hammars pappa Lars gick i pension hade han en dröm om en gyllene, tredje era i livet. Istället blev han stillasittande och deprimerad. I filmen "Den sista resan" försöker Filip och radarpartnern Fredrik Wikingsson återuppväcka Lars livslust genom en resa till Frankrike – den plats som betytt mest för honom i livet. 

undefined
"Vi har så himla mycket känslor för den här. Vi är som ett asplöv rö för vinden", säger Fredrik Wikingsson när han berättar för SN om den snarkomna premiären.

– Det finns ju inte en enda dokumentär som faktiskt går bra på bio – vi är realistiska kring det, säger Fredrik Wikingsson. 

Han är märkbart nervös för hur publiken kommer ta emot filmen. 

– Så länge filmen landar väl och vi inte behöver skämmas för den så är det ju svinkul. Det är helt sjukt att folk tar sig till biografer och betalar pengar för något man har gjort. Vi borde liksom stå och knäböja framför människor. Helt ärligt så känner jag en ren ångest när jag tänker på det. Jag kan för all del inte förstå filmmakare som åker runt och njuter – badandes i inbillade ovationer. Framför allt inte med deras mediokra filmer, säger Fredrik Wikingsson.

undefined
Filip Hammar fick tack vare pappa Lars uppleva Frankrike sommar in och sommar ut under barndomen. I filmen "Den sista resan" tar han med sig Lars tillbaka till denna för dem magiska plats.

Under måndagskvällen den 4 mars tar duon emot publiken på Nyköpings biograf. Det blir ett av de första stoppen i en rad av många. 

– Senast vi gjorde en film åkte vi runt till 24 städer på fyra dagar, då fick jag tre fortkörningsböter på den korta tiden – det blev en jättedyr roadtrip, säger Fredrik Wikingsson och skrattar.

Denna gång blir Nyköping duons enda stopp i SN-land, något Filip Hammar verkar uppskatta på ett privat plan. 

– Jag har lite kompisar som kommer från Nyköping. Trosa är väl mer ... det ligger något lyxigt över Trosa. Jag får känslan av att Steffo Törnquist sitter där och röker cigarr, på Bomans hotell. Men även Nyköping känns som en lyxigare version av Köping, säger Filip Hammar som ursprungligen kommer från den sistnämnda staden. 

undefined
"Det vi ser fram emot med den här filmvisningsturnén är att träffa folk som vill ta del av vår film, och kunna stå till svars ifall någon har några frågor", säger Filip Hammar inför besöket i Nyköping.

Idén om att ta med Lars till Frankrike var ursprungligen inte alls på kartan över potentiella filmidéer, utan något Filip kände att han personligen ville göra för sin far. Den andra halvan av duon, Fredrik, tycker att det finns något anmärkningsvärt i det.

– Det finns något andra kan knyta an till – en gammal man som vill få tillbaka livsgnistan. Men också en son som måste inse att hans pappa inte kommer gå tillbaka till den vårdnadshavare han en gång var, säger han. 

undefined
Fredrik Wikingsson vill höja ett varningens finger för publiken som kommer för att se filmen just på måndag. "De kommer få se vårt mest hudlösa, osminkade vi. De som är vana vid att se oss på TV kommer fullkomligt inte känna igen oss. Vi ser betydligt risigare ut i verkligheten."

Fredrik Wikingsson är däremot inte intresserad av att skapa något liknande, från eget perspektiv. 

– Efter inspelningen satt jag och klippte bort sekvenser på mig själv på löpande band. Det finns innehåll på mig när jag också sitter och gråter, men då kände jag 'bort med mig'. Även om jag gråter snyggare än Filip, säger han och fortsätter: 

– Det mest sannolika vi kan förvänta oss i sådan väg är väl en insta-story på mig och farsan från Old Trafford. Lars har något annat, han är väldigt älskvärd men också annorlunda och lite konstig – det finns krav på sånt. 

undefined
År 2019 tog Filip Hammar och Fredrik Wikingsson emot pris på kristallen för Årets underhållningsprogram för deras Alla mot alla.

Enligt Fredrik Wikingsson är detta inte heller, till mångas vinning, en början på slutet av Filip och Fredriks underhållning i den ordinarie TV-rutan.

– Det verkar som att vi gör filmer när vi får feeling för det och när vi känner att det finns något att berätta. Så länge Kanal fem vill att vi gör Alla mot alla så fortsätter vi gärna. Vi har så jävla kul när vi gör det. Vi vill inte gå och bli filmmakare nu och bli tagna på allvar. Absolut inte.

Duon intar Biostaden i Nyköping måndag den 4 mars klockan 17.15. 

Nyköpingsquiz med F&F

SN: Fråga nummer ett. Sveriges största familjefejd utspelade sig i Nyköping. Men vilket år inträffade detta: 1317, 1287, 1308?

Fredrik: Helvete... Är det Nyköping gästabud du pratar om eller? Där ringer det ändå en klocka. Så det borde jag väl ändå få poäng för?

Filip: Första alternativet gissar jag på. Jag har ingen aning om vad det är – lägger en fullständig chansning! 

SN: Jag måste ändå ge Filip den. Rätt svar var år 1317. 

Fredrik: Ja men då är det ju 1–1?! Bra jobbat Filip. 

Filip: Okej då, vi säger väl 1–1 på den. 

SN: Vi går vidare. Staden Nyköping, beskrivs enligt kommunens egna ord som en attraktiv boplats, med brett kulturarv, stor golfbana och närheten till havet. Men hur många beräknades egentligen bo i Nyköpings kommun i slutet av sommaren 2022? Var det 58 000, 64 000 eller 71 000?

Filip: Det kan omöjligt vara så många. Jag tror på det lägsta alternativet, med Köping som referenspunkt.

Fredrik: Jag tror också 58 000!

SN: Båda rätt, 58 000 invånare. 

SN: Fråga tre. Rockbandet Kent bildades i vår närliggande stad, Eskilstuna, år 1990. En av originalmedlemmarna var bosatt i Tystberga, en liten tätort med cirka 900 invånare, norr om Nyköping. Vem av dem? 

Filip: Nu chansar jag igen... Jag tror det måste vara Martin Sköld. 

Fredrik: Är det Harry Mänty? 

SN: Nej tyvärr, jag pratar såklart om gitarristen Sami Sirviö. 

Filip: Jaha ... jag vet att Sami hade en flickvän som gick på mitt gymnasium. Men det kanske jag inte får några poäng för.

SN: Vi fortsätter på musikspåret och lyfter sångfågeln vi minns från 80-talet, Tone Norum, som idag är bosatt i Nyköping. En av hennes största hits var balladen Allt som jag känner, som släpptes 1987. Vem var den andra artisten i denna sångduett? 

Fredrik: Ooh henne har jag intervjuat. Tommy Nilsson! Tommy Nilsson!

Filip: Ajaj... 

SN: Helt korrekt, Tommy Nilsson var rätt svar.

SN: Sista frågan. Den tidigare talmannen, Per Westerberg, bor idag i Nyköpings trakter. Faktum är att han, än idag, är den politikern som suttit längst i Sveriges riksdag sedan vi fick en enkammarriksdag. Hur länge var det han satt där egentligen? 

Fredrik: Jag gissar på 35 år. 

Filip: Det var med Moderaterna va? Jag säger 22 år.

SN: Oj vad imponerande, rätt svar är 35 år. 

Fredrik: Du skojar! Det är inga mediokra människor du har och göra med här. Det där får du ta med i ingressen!

Resultat: 

Filip: 2/5 

Fredrik: 3+/5 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!