I Sverige blir man alltså myndig vid 18 års ålder. Då får man bestämma över sig själv och rösta i riksdags- och kommunvalen.
Jag tror inte att jag fyllde någons kunskapslucka nu, men det kan vara värdefullt att påminna om detta ibland. Att få bestämma över sig själv, att vara myndig och ha rösträtt, är rättigheter som är grundläggande i en demokrati.
I Sverige har vi inte ens haft allmän och lika rösträtt för män i 100 år. Den infördes 1918. Ja, du läste rätt. Den allmänna och lika rösträtten gällde då bara män. Kvinnorna fick inte komma med på tåget förrän 1921, då de för första gången också kunde kandidera till riksdagen.
En kvinna som var tongivande i kampen för kvinnlig, eller snarare allmän rösträtt, var Elin Wägner. Hon var en av sin tids superstjärnor, journalist och författare. 1944 blev hon en av De aderton, alltså ledamot av Svenska Akademien, siffran 18:s kanske mest kända institution. Svenska Akademien instiftades av Gustaf III år 1786 efter fransk förebild. Akademiens uppdrag var bland annat att jobba med svenska språkets "renhet, styrka och höghet". Detta tar sig än i dag uttryck i form av utgivning av ordböcker, ordlistor och grammatik.
Annars är 18 en oexploaterad siffra i musiken, konsten och litteraturen, men en som skaldat kring detta tal är bandet Alice Cooper i låten "I'm Eighteen".