Kunskapslucka 4

Alla goda ting är tre, det är allom bekant. Men fyra?

Kunskapsluckan2013-12-04 05:31

Fyrorna har för det mesta fört en ganska undanskymd tillvaro i skuggan av mer spektakulära tal. De fyra kardinaldygderna klokhet, rättvisa, uthållighet och måttlighet har till exempel alltid varit mindre hippa än de sju dödsynderna.

Men i talmagin, med rötterna hos både sumerer, greker och gammalt god häxkonst, är fyra inte att leka med. Tvärtom, fyra är där ett riktigt oturstal som slår tretton med hästlängder. Siffran två är nämligen roten till allt ont och fyra är dubbel dos av eländet! Olycksaligheten grundas i att två står för djävulen - och kvinnan. Etta, först och krona på verket är, inte helt oväntat, både gud och mannen.

Hur detta ska synkas med att klöver som muterats till fyrväpplingar förknippas med lycka och framgång förblir outgrundligt och grumligt - som så mycket annat av mänskliga påhitt.

Ett trevligt sådant är iallafall quattro stagnonin som betyder "fyra årstider" och sin ursprungsform innehåller de fyra ingredienserna champinjoner, skinka, musslor och räkor och toppas av ett kronärtskockshjärta.

Och här kan man lämpligen associera till konstnären Ann-Margret Johansson-Petterssons svar på frågan om varför hon döpte sommarens fåtöljutställning på Eskilstuna stadsmuseum till "Liv, kärlek, sorg och kaffebröd" - alltså till ett fyrtal på både gott och ont.

"För att det jämt är bra med kaffebröd. Både i sorg och i glädje".

Detsamma gäller quattro stagnonin. Med en god pizza kan demonerna hållas på avstånd ganska länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om