Trendbrottet – mammorna tar allt mer av vabbandet

Fortfarande tar mammorna ut den största delen av vab- och föräldraledigheten. Och under de senaste åren har utvecklingen mot ett mer jämställt vabbande backat.

Mammor tar allt mer av vab-dagarna, igen.

Mammor tar allt mer av vab-dagarna, igen.

Foto: Martina Holmberg / TT

Kvinnodagen2024-03-08 13:23

– Det var andra året i rad där vi såg att det gick bakåt när det gäller vägen mot ett mer jämställt uttag, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Förra året togs knappt 39 procent av vab-dagarna ut av män, vilket alltså är en lite mindre andel än åren före. Men på längre sikt har utvecklingen ändå gått mot ett mer jämlikt uttag – om än långsamt.

Föräldrapenningen och den tillfälliga föräldrapenningen infördes för 50 år sedan. Redan från början hade båda föräldrarna rätt till lika många föräldradagar, men då var det nästan inga män som stannade hemma, konstaterar Niklas Löfgren.

undefined
Papporna tar ut kring 39 procent av alla vabdagar.

Sedan dess har andelen pappor som tar ut föräldraledighet ökat. 2005 tog papporna ut 16 procent, 2011 steg det till 19 procent och 2022 till 30 procent av dagarna, visar Försäkringskassans statistik.

Även vabbandet har blivit mer jämställt över tid.

– Men det går långsamt, det brukar handla om någon tiondels procentenhet per år, säger Niklas Löfgren om hur uttaget av vab-dagar förändrats under de senaste åren.

Vad som ligger bakom förändringarna från år till år, och varför det fortfarande är så att kvinnorna tar mest både av föräldraledigheten och vabben, är inte lika lätt att säga. Flera faktorer kan spela in, som till exempel möjligheterna att jobba hemma, och kanske samtidigt ta hand om ett sjukt barn, så kallat vobbande. 

undefined
Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Försäkringskassans statistik visar dock på ett tydligt samband: Mellan utbildningsnivå och ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten. Ju högre utbildning föräldrarna har, desto mer jämställt ser uttaget ut.

– Sedan finns det saker som man inte riktig kan förklara. Det är ofta man hör att "han tjänar så mycket, så vi har inte råd att han ska vara hemma", säger Niklas Löfgren.

Men när man tittar närmare på statistiken visar det sig att det inte riktigt finns ett sådant samband. För även i familjen där mamman tjänar mest, tenderar just kvinnan att vara hemma mer än mannen.

Om de två senaste årens utveckling mot ett något mindre jämställt vabbande innebär ett trendbrott, eller bara ett litet hack i kurvan, går förstås inte att veta på förhand. Men om historien kan säga något om framtiden, så pekar den på att jämställdheten kommer att fortsätta öka.

– Ser man över tid i ett längre perspektiv, så går det sakta mot ett mer jämställt uttag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!