- Nu har ju rökt och lukt lagt sig, men det är fortfarande väldigt hett och sen vi började i morse har vi fått ut ungefär två femtedelar av allt kol så det finns bra mycket mer kvar, säger Maj Wahlberg.
På den inresta veden blir endast runt 45 procent till träkol, i år räknar de med att få ut runt 25 kubikmeter som kommer säljas vid gruvan från och med söndagskväll.
- Än så länge är det så varmt så den måste stå och svalna ett par dagar, men sen blir det prima grillkol, ekologisk dessutom och jag brukar säga att korven smakar fläskfilé, säger hon.
Men arbetet med att riva kolmilan Louise måste gå varligt fram, bara ett tiotal centimeter ner är det fortfarande varmt, så varmt att man inte kan stå där.
- Ja, kommer man längre ner så är det kanske 200-300 grader varmt och då gäller det att röra på fötterna, haha, säger Kalle Oscarson, en av de mer flitiga kolarna för dagen.
I papperstidningen lördag: mer om rivningen av kolmilan och om gruvans dag i augusti.