Strax norr om Heby slott, mitt ute på en stor stubbåker ligger några jordhögar uppkastade. I bortre änden syns en grävmaskin och två personer i reflexvästar och hjälm arbeta. Försiktigt, försiktigt skalar grävmaskinisten Stefan Andersson av det översta jordlagret så att arkeologerna Karin Beckman-Thoor och Bitte Franzén ska kunna ta vid med hacka och skärslev.
När det blev bestämt att en ny avloppsledning ska dras från Laxne till Gnesta, beslutade Länsstyrelsen att en arkeologisk utredning skulle göras för att kartlägga vilka fornfynd som finns i området. I juni gjordes en inventering och nu provgräver teamet där de misstänker att det kan finnas fornlämningar.
– Vi har grävt på 20 ställen och hittat saker på ungefär en tredjedel av dem, berättar Bitte Franzén.
På den plats där vi står, i närheten av Klövasundet på Klämmingen, var de rätt säkra på att de skulle hitta något. Gåsinge-Dillnär har mycket fornlämningar från bronsåldern och nu har teamet alltså hittat flera spår här.
– Det är en tydlig boplats och vi tror att den är från bronsåldern. Det finns två gravar på höjden här ovanför från 500 år före Kristus och nu har vi hittat ganska rikligt med skärvstenar, eldsprängda stenar som legat i en härd och flera hällristningar i form av skålgropar, berättar Karin Beckman-Thoor.
På en karta som visar strandlinjen från 1000 år före Kristus syns att området då var betydligt mer vattenfyllt. Det fanns både hav och sjöar. En farled förband Trosa med Mälaren och på åkern låg en lagun.
– Det var en expansiv innerskärgårdsmiljö med växande betesmarker. Man kan se att det var en bra plats att bo på, säger Karin Beckman-Thoor.
Även skärvor av förhistorisk keramik har grävts fram. Och de gör arkeologerna ännu mer säkra på att boplatsen är från bronsåldern.
– Det är ganska fin, tunn keramik. Vi hittade en mynningsbit och av formen på den kan man se att den är från bronsåldern. Keramik från järnåldern är ganska slarvig och tråkig, berättar Bitte Franzén.
Av de fynd som gjorts ser det ut som att platsen varit bebodd av en storfamilj i flera generationer, dock inte så stor att det var en by.
– Skulle man gräva hela ytan får man säkert fram flera hus, tror Karin Beckman-Thoor.
Men det kommer inte att göras. Nu när boplatsen konstaterats, får man låta nöja sig med det.
– Det roliga med de fynd vi fått fram är att det håller ihop ett landskapsrum och visar en tydlig boplatsmiljö, tycker Karin Beckman-Thoor.