SN har tidigare berättat att Gnesta kommun tillsatt en utredning av den pedagogiska verksamheten i grundskolorna med fokus på årskurs 6. Nu är rapporten, som gjorts av Sweco, klar och delar av innehållet slog på torsdagen ner som en bomb. Konsulterna föreslår nämligen att kommunen lägger ner Laxne skola och att arbetet med att avveckla verksamheten ska påbörjas omgående.
– Rapportens resultat är inte förvånande. Vi såg redan under hösten att något behövde göras, säger Linda Lundin (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Gnesta kommun, om rapporten i sin helhet.
När det kommer till rekommendationen om att lägga ner skolan i Laxne är hon sparsam med information.
– I rapporten slår de fast att Laxne skola inte är en bra lösning varken pedagogiskt eller ekonomiskt. Vi kommer arbeta intensivt med de här frågorna de kommande veckorna och jag ber att få återkomma med vad vi tänker kring det här och vad vi kommer fram till.
Varför är det just Laxne skola som föreslås läggas ner?
– I Laxne är elevunderlaget inte speciellt stort. Det har varit svårt att rekrytera lärare och de små skolorna har svårt att tillhandahålla en del stödfunktioner. Men som sagt, vi kommer återkomma inom några veckor med vad vi kommer fram till, det här är inget beslut som kan tas lätt. Vi vill säkerställa att alla elever får den bästa möjliga undervisningen och att de når de mål som finns. Utifrån det kommer vi ta vårt beslut, säger Lundin.
På Laxne skola går 30 elever fördelat på tre klasser. Personalen har valt att inte uttala sig om förslaget om att lägga ner deras arbetsplats utan hänvisar till rektorn Torsten Grimbe.
– Om skolan läggs ner är det såklart tråkigt för Laxne, men att hålla liv i ett samhälle är en dålig anledning att ha kvar en skola. Skolan måste hålla en viss kvalitet och det är svårt när det är så få elever, säger han.
Han berättar att många av de elever som har Laxne som närmsta skola ändå väljer att söka sig till andra skolor.
– Barn i bygden söker sig till andra skolor, i Gnesta och Mariefred. Det fria skolvalet utarmar skolor på landsbygden.
Hur har din personal reagerat på förslaget?
– Jag tror att de förstår och många har säkert tänkt tanken "hur länge får skolan finnas kvar?". De vet om att vi inte har lyckats vända trenden utan antalet barn på skolan går stadigt nedåt. Det har blivit en ond spiral.
Grimbe tror inte att en nedläggning av Laxne skola skulle vara bara av ondo.
– Sett ur ett pedagogiskt och barnperspektiv så tror jag att det kan bli bra och det behöver inte heller bli en nådestöt för orten. Det skulle frigöra lokaler som skulle kunna användas till annat. Så blir det ofta på orter där stora företag läggs ner. Först blir det väldigt jobbigt men efter några år sprudlar aktiviteten. Laxne är fyllt av kreativa människor som skulle kunna göra skolan till en samlingsplats.