På gatan utanför rullar en självkörande buss förbi. Här vid Kunskapslänken i Vallastaden, i en 30 kvadratmeter stor lokal, förbereder Nyköpingsentreprenören Tony Gerasovski sin senaste satsning. Inom några veckor är det premiär.
– Jag är inte ett dugg säker på att det här kommer att fungera, det är 50/50, men det här är en så intressant sak som jag bara måste testa, säger Tony Gerasovski när han tar emot oss i lokalen.
Vi börjar med att backa bandet till år 1976. Tony Gerasovskis far öppnar då pizzerian Fazana i Nyköping och ses som en pionjär i branschen. Efter många år, när Tony har hunnit arbeta som både flygtekniker och sommelier, börjar han till slut att baka pizza för att avlasta sin far. Kort därefter, år 2011, vinner han utmärkelsen "Sveriges bästa pizzabagare" – och allt tar fart på riktigt.
– Jag är ju mer eller mindre uppvuxen i en pizzeria men det var först efter tävlingen som jag började bli Pizza-Tony. Mitt intresse kring pizzan blev också större – det ligger ganska mycket kemi bakom och det är en miljard olika saker att tänka på och experimentera med.
År 2013 inleddes ett projekt på pizzerian Fazana där målet var att göra "en bättre fryspizza" – så lik en vanlig pizza som möjligt. Under det första året såldes cirka 10 000 pizzor på fyra ICA-butiker och med en listning som centralleverantör påbörjades byggnationen av en större produktionsanläggning.
– Jag skojade och sa "vem vet, en dag kanske jag öppnar en pizzafabrik". Till en början var det mer som ett stort bageri. I dag bakar vi cirka två miljoner pizzor om året, har 32 anställda och kommer att omsätta cirka 37 miljoner kronor, säger Tony Gerasovski.
Valet att etablera sig inom dagligvaruhandeln visade sig dock vara en misslyckad satsning. Försäljningen dalade snabbt och istället riktades fokus om mot restaurangbranschen. I dag består pizzafabrikens grund av nära tusen olika restauranger runt om i Sverige som, utan pizzabagare och utrustning, vill erbjuda en eller flera pizzor på menyn.
– Jag har alltid tänkt att jag vill bygga upp en pizzakedja i Sverige – men det finns cirka 3 000 pizzerior i dag så är det verkligen det som behövs? För några månader sedan kom jag över en podd som handlade om obemannade butiker. Det var då jag testade tanken om en obemannad pizzeria. Är det möjligt?
Sagt och gjort. Efter några samtal var konceptet på plats – och med en innovativ anda och invånare som är vana vid ny teknik föll valet på Vallastaden och Linköping. Med ett mobilt bank-id registrerar sig kunden vid dörren. Väl inne i butiken filmas besöket och köpet genomförs i en automat.
– Det här kanske är min variant av en pizzakedja.
Men är kvalitén på en fryspizza verkligen lika bra?
– Vi handbakar våra pizzor och lägger extremt mycket tid på produktionen. Tanken är också att du ska grädda den själv hemma. När du hämtar ut en pizza vid en pizzeria är den oftast inte nygräddad när du äter den.
Men här rör sig kanske inte så många fler än de som bor i Vallastaden. Räcker det?
– Ja, och vi riktar oss bara mot de som bor här. Pizzerior har inte så stora täckningsområden. Inne i Linköping hade vi haft en mycket större konkurrensutsättning.
Det finns visserligen pizza-automater i Sverige men Tony Gerasovski känner inte till att just hans koncept har förverkligats tidigare.
– Det är kanske så här framtidens hämtmat ser ut, säger han.