Kortsiktigt hoppas kommunen på att kunna använda Frösjön som vattenkälla men det är oklart om det kommer gå vägen.
– Vi talar med en konsult om det är möjligt men vi vet inte om det är tekniskt och ekonomiskt genomförbart, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef.
Mer långsiktigt tittar kommunen på flera lösningar, delvis genom samarbeten med kringliggande kommuner och alternativa vattenkällor, delvis på sätt att bevara den nuvarande grundvattentäkten.
Enligt Bo Thunholm, statsgeolog, finns det ingen risk att grundvattenmagasinet helt tar slut.
– Den risken är näst intill obefintlig, däremot är det en risk att man inte har tillräckligt djupa brunnar. Då kan man få minskade mängder vatten, säger han.
Bevattningsförbudet som gäller sedan i maj påverkar för tillfället inte den som äger och brukar sin egen privata brunn i kommunen. Patrik Nissen att man ändå bör vara varsam om sin vattenanvändning i sommar. Även privata brunnar kan trots allt tömmas och många brunnar kan dela samma grundvattenkälla.
På hela Gnestas yta bor ungefär en tredjedel av befolkningen utanför tätorter. Många har egen brunn.
– Varje brunnsägare ska hålla koll och hushålla med vattnet, säger Patrik Nissen.
Kan ni ställa krav på de som har egna brunnar?
– Jag kan inte svara riktigt bra på den frågan. Det finns allmänna bestämmelser om vattenanvändning. Om man inte följer bevattningsförbudet kan man stänga av abonnenten från det kommunala vattennätet, säger Patrik Nissen.