En månads regn föll under onsdagen över delar av Trosa och orsakade översvämningar på många platser. SMHI mätte 66,5 millimeter regn under dygnet men flera regnvattenmätare visade värden över 100 millimeter på olika platser i kommunen.
– Om det regnar under sommaren påverkas inte grundvattnet så mycket. Vegetationen tar allt vatten. Däremot minskar vattenförbrukningen om det regnar eftersom man inte behöver vattna lika mycket och det kan påverka grundvattnet, säger Björn Wiberg, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.
SGU mäter grundvattennivåerna i landet varje vecka och har i flera månader registrerat låga nivåer i de stora magasinen i Trosa och Gnesta.
De stora magasinen är ofta del av den kommunala vattenförsörjningen medan de små magasinen främst utgörs av privata brunnar. Magasinens grundvattennivåer fylls framför allt om det regnar mycket under hösten. Om det faller mycket snö under vintern som smälter långsamt bidrar även det till högre nivåer.
På Peterslunds ekoodling utanför Björnlunda är man väldigt försiktiga med grundvattnet sedan den rekordtorra sommaren 2018. Gården har en borrad brunn, men de senaste åren har de märkt att vattnet tar slut snabbare när någon tar en dusch, till exempel.
– Tidigare brukade vi vattna i växthusen med vatten från brunnen, men det vågar vi inte riktigt göra längre, säger Malin Schreiber som driver Peterslund tillsammans med Martin Burkett.
De odlar grönsaker som kräver mycket vatten. Räddningen har varit dammar som samlar upp smältvatten, och sjön Båven som ligger i närheten. Grundvattnet från brunnen används nu mest till hushållet.
– Vi har ju mycket vatten i Sörmland så jag tror inte att det ska gå någon nöd på oss. Men ur ett globalt perspektiv tror jag att vi alla behöver fundera på hur vi använder våra gemensamma vattenresurser, säger Malin Screiber.
Gnesta har haft ett konstant vattenförbud i flera år. Björn Wiberg besökte Gnesta under hösten 2020 och kunde konstatera att vattentillförseln är låg vid kommunens vattentäkt.
– Det finns inga stora vattenmängder att få fram. När det gäller den befintliga vattentäkten finns inte så mycket att göra. Man får i sådant fall titta på andra platser och borra där, säger han.
I Trosa är situationen bättre. Kommunen har ännu inte ansett att ett bevattningsförbud är nödvändigt. Däremot uppmanar de till sparsam användning av vatten.
– Den senaste veckan har nivåerna varit okej men inte bra. Vi tittar hela tiden på hur det ser ut med vattenförbrukning, nivåer och produktion. Ser det dåligt ut kanske vi inför ett förbud men vi vill inte göra det i onödan, säger Stephan Palmgren på Trosa kommun.
Björn Wiberg menar dock att det är bra att vara ute i god tid.
– Det tar inte slut på en dag men väntar man för länge kan det bli väldigt hårda restriktioner på en gång istället, säger han.
Nyligen rapporterades att vattenpriserna kan vara de dubbla om 20 år. Detta på grund av den globala uppvärmningen med varmare väder. Det gör att vattenförbrukningen ökar och likaså risken för vattenbrist. Översvämningarna kan också antas vara ett resultat av klimatförändringarna.
– Om det blir en riktig krissituation kan man tvingas vara utan vatten vissa tider. Eftersom det på sikt ser ut att bli mer extremväder kommer det förmodligen att bli mer vattenbrist. Då hamnar vi i en ännu värre situation, säger Björn Wiberg på SGU.