Visst, det blir ju skönt med en timmes extra sovmorgon. Men man kan gott ifrågasätta varför detta joxande med klockan ska vara nödvändigt.
Sommartid infördes första gången i Österrike och Tyskland 1916 för att spara energi och därmed olja, som var en bristvara på grund av första världskriget.
Sverige hängde på några månader senare. Man hävdade att sommartid var för "vårt bästa" och att sommartid skulle ge landets arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. Men bönderna protesterade så högljutt att det dröjde ända till 1980 innan sommartid infördes igen. Motiveringen den här gången var att Sverige skulle spara energi.
På senare år har flera undersökningar pekat på att sommartid faktiskt inte sparar energi och rent av kan medföra en nettoförlust. Därtill dör cirka 30 svenskar varje år i hjärtinfarkt förorsakad av den stress som följer när vi går över till sommartid. Det visar en forskningsrapport från Karolinska institutet. "Den mest sannolika förklaringen till våra resultat är störning av sömnen och ingrepp i den biologiska rytmen", skriver rapportens författare Imre Janszky. Med tanke på att 1,6 miljarder människor går över till sommartid varje år, riskerar en betydande mängd att stryka med.
Med alla dessa rapporter och slutsatser fattar till och med en sjuåring att det bästa vore om vi bara fick ha kvar den där timmen året runt. Eller så kan man göra som min gamla släkting Birgitta i Karlstad. Nämligen strunta i att ställa tillbaka klockan i natt och leva i sommartid året runt. Enligt henne är man då alltid morgonpigg, är först på jobbet och får en massa gjort. Samtidigt som man är för trött på kvällarna orka umgås med någon eller kasta bort värdefull tid på dåliga tv-program. Att hon varit sjukskriven på grund av utmattningssyndrom de senaste två åren är en helt annan historia...