"Mälardalen – en gammal äppelregion"

Pomolog Mats Brokvist, som i morgon lördag håller i en guidad rundvandring på Äppeldagen på Tullgarn, som även bjuder på äppelsortsbestämning, äppelmeny och tipspromenad.

19 september 2014 11:00

Hur fungerar äppelsortsbestämning?

– Det är lite som public service i trädgårdsvärlden. De flesta trädgårdsägare har äpplen men vet inte vad det heter. Folk blir ofta glada när de får ett namn på sitt äpple. Det brukar vara väldigt uppskattat. Viktigt är att ta med fem snygga frukter av samma sort så har jag störst chans att sortbestämma.

Varför är äpplen så populärt, tror du?

– Det är en gammal bygdekunskap, som nästan gått förlorad. Men nu har vi en våg som sveper med nya unga trädgårdsägare som är intresserade av lokal kvalitet, och som vill ta hand om sina grejer.

Vilka sorter är vanligast i Sörmland?

– Hela Mälardalen är en gammal äppelregion, senare ska jag ha en utställning med ett 30-tal äppelsorter med ursprung i Mälardalen. Då kan man se gamla Åkeröäpplen, Sparreholms äpple och Säfstaholmsäpplet. De gamla herrgårdarna satte på 1800-talet en viss prestige i att dra upp en egen äppelsort. De gamla sorterna har ett kulturhistoriskt värde och är en del av den biologiska mångfalden i trädgården.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mårten Eidevall