Malmköpingsmordet: "Rätt till nödvärn saknas"

Imorgon inleds rättegången mot den 32-åring, som misstänks ha dödat en annan man på Malmköpings camping. Åklagare Johanna Levin anser att det handlar om mord.

Brottsplatsen vid badplatsen i Malmköping, den 21 april i år.

Brottsplatsen vid badplatsen i Malmköping, den 21 april i år.

Foto: David Gagnert

Malmköping2021-07-26 08:00

Den misstänkte 32-åringen kommer i rätten att hävda att det var självförsvar, nödvärn, som ledde till att en fem år yngre man knivhöggs till döds. 32-åringen blev attackerad, fasthållen och slagen av tre personer på badplatsen i Malmköping, i april i år, säger han. En av de andra hade kniv, som 32-åringen lyckades ta. På något sätt hamnade kniven i benet på den 27-årige man, som senare avled. 

Men den man, som var med 27-åringen på stranden, säger istället att det var 32-åringen som attackerade 27-åringen. 27-åringen höll upp sitt högra ben för att avvärja attacken och 32-åringen högg kniven i hans ben. 

För tingsrätten gäller det alltså att slå fast: var det nödvärn eller uppsåtligt mord, som låg bakom knivhuggningen i 27-åringens ben?

– Jag har gjort bedömningen, utifrån den samlade bevisningen, att det saknas ansvarsfri grund, saknas rätt till nödvärn. Mot bakgrund av det har jag väckt åtal för mord i första hand, säger kammaråklagare Johanna Levin, som har hand om ärendet. 

Men Levin har också ett andrahandsyrkande: att 32-åringen, om han inte döms för mord eller dråp, ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. 

– Om försvaret kommer med invändningar om nödvärn, då måste man pröva om nödvärnsrätten leder till att man ska gå fri från ansvar. Man måste se till omständigheterna i stort, hur mycket våld har man rätt att använda sig av, om man blir attackerad? 

Johanna Levin tror att frågan om nödvärn blir rättegångens knäckfråga. 

– Hade den åtalade rätt till nödvärn och var går gränsen? Det tror jag blir det stora frågan. 

Att det före mordet förekom någon konflikt eller åtminstone ordväxling i rondellen vid infarten till Malmköping, tycks vittnena och även den åtalade mannen vara överens om. Men inget av vittnena har förstått vad som sades i ordväxlingen, eftersom den hölls på svenska, som de inte hade tillräcklig kunskap i. Att ordväxling i trafiken skulle kunna leda till mord och död är kanske lite svårsmält för många, men Johanna Levin berättar att man inte har hittat någon tidigare koppling mellan 32-åringen och 27-åringen. 

– Vi har verkligen försökt undersöka om det funnits någon koppling mellan dem sedan tidigare, någon bakomliggande konflikt. Men det är inget vi kunnat få fram. 

Rättegången beräknas hålla på i två dagar. 

Karta: Hosjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!