Under 2018 rasade flera stora skogsbränder, en av de största och mest uppmärksammade ägde rum i Trängslet norr om Älvdalen i Dalarna. Den som då ansvarade för räddningsinsatserna som räddningschef vid Mora räddningstjänst var Malmköpingssonen Johan Szymanski. Han beskriver hur ett stort problem i kampen mot den omfattande skogsbranden var den bristande beredskap som fanns i Sverige vid tillfället. Det fanns bland annat inga svenska plan eller helikoptrar i landet att nyttja vid släckningsarbetet.
– Det var väldigt tydligt att det var en enorm brist. Sverige hade ingen bra förmåga att hantera den typen av logistikproblem, både när det gäller bränsle till flygande enheter och lastbilar. Vi fick ta hjälp av försvarsmakten men det är inte meningen att de ska behöva försörja civilsamhället, säger Johan Szymanski, som sedan den första september förra året är vakthavande brandingenjör i Stockholms brandförsvar.
Sedan dess har Sverige köpt in tio helikoptrar och nu står även en ny specialresurs från polisen redo – tack vare en annan Malmköpingsbo.
– Det var stora problem med bränsleförsörjningen till helikoptrarna som vattenbombade under skogsbränderna. Det här fyller en lucka i systemet, vi kan få ut mycket bränsle och på så sätt verka mycket mer effektivt, säger Göran Kessell.
Göran Kessell har varit polis i många år och leder det unika projekt som visades upp vid Malmköpings camping i mitten på maj. Det som ska fylla den tidigare luckan är en lastväxlarbil som kan utrustas med stora containrar fyllda med flygbränsle.
– Den container vi hade på i Malmköping rymmer 12 000 liter flygfotogen. Den kan man ställa av på vilken plats som helst för att sedan åka och fylla ytterligare en container, säger Kessell.
Som det har varit fram till nu har räddningshelikoptrar tvingats flyga till en fast tankningsplats, ett moment som slukar mycket tid. I vissa fall har helikoptrar varit borta i över en timme.
Pilotprojektet, som syftar till att skapa större möjligheter att drivmedelförsörja samhällsviktigt flyg, sökte och fick finansiering av Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, under 2018. Året efter inleddes arbetet lett av Kessell och nyligen fick det förlängd finansiering över nästa år. Förutom polismyndigheten och MSB har Sjöfartsverket, Försvarsmakten och ambulansen varit delaktiga i projektet. Men bilen, som tillhör Polismyndigheten, kommer även kunna vara en resurs för räddningstjänsten.
– Jag ser en jättefördel av det här, det gäller först och främst helikoptrar nu men det kan även nyttjas av brandbilar. Det är inte bara användbart vid skogsbränder, det kan tillexempel komma väl till pass om det är en större brand i ett kvarter centralt i Malmköping. Då vill man ju inte lämna platsen och kan istället få fordonen tankade på plats, säger Johan Szymanski.
Kessell ser flera scenarion där det nya fordonet, som för tillfället är placerat i Stockholm, kan komma till användning. Förutom skogsbränder och, som Szymanski nämner, stora bränder i tät bebyggelse, ser Kessel större sjöräddningar som ett annat exempel.
– Vi får se hur det utvecklar sig om det blir fler mobila enheter, det här projektet sattes i drift bara för en vecka sedan och nu gäller det att presentera och sälja in det, säger Kessell.