Berusad bilförare frontalkrockade – får fängelse

Kvinnan körde bil med 2,37 promille i blodet, vinglade hit och dit, ner i diket – och till sist över på fel sida av vägen, där hon frontalkrockade. Nu fälls hon för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Tre månaders fängelse blev det efter bilfärden med 2,37 promille i blodet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Tre månaders fängelse blev det efter bilfärden med 2,37 promille i blodet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Kallestad, Gorm/TT

Mariefred2020-11-08 19:19

Det hela hände i början av året, på länsväg 223 nära Mariefred. Ett vittne till olyckan beskriver hur han hamnade bakom en bil som vinglade fram, for delvis ner i diket och sedan ut i motsatt körfält. Plötsligt dök en bil upp från andra hållet och de båda fordonen frontalkrockade.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern och bor i kommunen, har erkänt rattfylleri. I rätten sa hon att hon hade druckit tre glas vin den kvällen, att hon ätit väldigt lite mat den dagen och att hon också hade tagit receptbelagd medicin som hon nyss hade ökat dosen på.

Först efter olyckan såg hon att tabletterna inte ska kombineras med alkohol. Hennes försvarare hävdade dels att det kan ha bidragit till olyckan, dels att hon inte var "medvetet oaktsam" eftersom hon inte minns händelsen.

Eskilstuna tingsrätt anser dock att det, även om det skulle vara så, inte fritar henne från straffrättsligt ansvar: "Hennes körsätt har präglats av ett medvetet risktagande och varit påtagligt trafikfarligt. De möjliga konsekvenserna av handlingen hade kunnat bli omfattande, både vad gäller personskador och materiella skador."

Därför är hon enligt domen skyldig även till grov vårdslöshet i trafik. Påföljden blir fängelse i tre månader. 

Domen går att överklaga till Svea hovrätt senast den 24 november.

Ingen fick livshotande skador i olyckan, men den målsägande bilisten har fortfarande fysiska men.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!