Hon förverkligade sin dröm: "Det är härligt med höns"

Ulrika Öhlin Alberti har älskat höns sedan hon var liten. Nu, 50 år fyllda och med utflugna barn, har hon äntligen valt att förverkliga sin dröm.

Grannflickorna Texas och Wilda Josefsson är överlyckliga över att familjen Öhlin Alberti flyttat in på andra sidan staketet – med höns. "Det är superkul. Vi är här så mycket vi kan", säger Texas.

Grannflickorna Texas och Wilda Josefsson är överlyckliga över att familjen Öhlin Alberti flyttat in på andra sidan staketet – med höns. "Det är superkul. Vi är här så mycket vi kan", säger Texas.

Foto: Åsa Wallin

Mariefred2020-05-15 06:23

Den 1 mars flyttade Thomas och Ulrika Öhlin Alberti ut från centrala Mariefred till en villa i Bondängen, granne med anstalten, några få hus och naturen. 

Med sig hade de två fluffiga innekatter som kom att få sin första smak av livet utomhus. Två veckor senare var familjen på väg att utökas med ytterligare 15 huvuden – och lika många näbbar. För Ulrika skulle en dröm äntligen bli sann.

– Att få klart hönshuset var viktigare än verandan, säger hon och skrattar.

Sagt och gjort. I mars satte paret fart och snart var en bod tömd och inredd med sittplankor, värpreden och en liten dörr ut till en nybyggd hönsgård av säkerhetsstängsel i stål. 

Dags för hönsen.

Det skulle bli åtta hedemorahönor, en härdig lantras från Dalarna, hade Ulrika bestämt. Men när hon väl besökte den utvalda uppfödaren utanför Uppsala hade hon svårt att tygla sig.

– Det var ju som att gå in i en godisbutik! Massor av raser, färger, åldrar ... det var omöjligt, säger hon.

Det slutade med de planerade hedemorahönorna – plus två små svarta silkeshönor, tre dvärgkochin och två vackert spräckliga skånska blommehönor, Sveriges största lantras.

Den ståtliga vita tuppen, döpt till Dan Eliasson efter sin Hedemorabördiga namne tillika före detta rikspolischef, köpte Ulrika lite senare, från Fagerstatrakten som hon själv kommer ifrån.

Nu sprätter han omkring i sin flock i både bokstavlig och bildlig bemärkelse, ömsom pickandes efter gräs och mask, ömsom kärvänligt uppvaktandes sina fjäderbeprydda damer.

– Han är så fin med dem, säger Ulrika.

Hon ler, tar ett djupt andetag och ser på hönsen som rör sig fritt i och utanför hönsgården, i majsolens sken.

Det är för det här hon skaffat dem. För det fina inslaget i hemmamiljön, för hönsens sociala läggning och skiftande personligheter, för sällskapet och, så klart, den självhushållning de bidrar med. 

Hönsen har just börjat värpa och varje nytt ägg är som en liten skatt, menar Ulrika.

– Det är en sådan glädje att plocka ägg, att ha höns. Det är lite terapi över dem, något rofyllt.

Till dig som funderar på höns har hon tre goda råd:

1. Välj raser som passar dig. De har olika storlekar och egenskaper. 

2. Lekstugor, förråd och liknande är lätta att bygga om till hönshus.

3. Prata med grannarna först, så de är okej med tanken.

HÄR hittar du mer om vad höns behöver. I tätbebyggt område krävs tillstånd från kommunens miljökontor.

"Ebbas bananpannkakor"

Tidningen bad Ulrika Öhlin Alberti bjuda på ett favoritrecept med ägg. Det blev en god och nyttig pannkaksvariant som funkar som frukost, fika och mellanmål.

1 banan

2 ägg

1 dl havregryn

En nypa salt

Rör ihop och stek i smör i panna.

Serveringsförslag: Kvarg och bär. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!