Kebabsåsexpertisen fick stort medialt genomslag efter en intervju i P3 där Håkan Juholt lyfte fram Jönköping–såsen som landets bästa.
– Det kan vara den intervju jag gjort som fått absolut störst genomslag. Mer än intervjuerna som partiledare skulle jag faktiskt tro. Jag gillar ju att bjuda en del på mig själv och vara transparent. Jag anser att det är en viktig del av vår demokrati att makthavare är tillgängliga och öppna på det viset – även ifall det gjorde jobbet som partiledare svårt, säger han.
På tisdagseftermiddagen höll Håkan Juholt ett boksamtal på den lilla scenen på Oxelö krog. I Boken Silldiplomati #2 beskriver Juholt hur den utrotningshotade sillen blivit hans viktigaste diplomatiska verktyg i Sydafrika.
– Vi använder oss av svensk matkultur för att sälja Sverige i världen. Sill är "prat–mat", den för människor samman, vilket är precis vad diplomater eftersträvar. Det är världens viktigaste fisk och den håller på att utrotas framför våra ögon, säger han och pekar ut mot vattnet.
Han fortsätter:
– Många i Sverige är betydligt mer engagerade i tjuvjagandet av noshörningar i Sydafrika än utrotningen av sillen hemma. Faktum är att sillbeståndet är i betydligt värre skick.
Det är inte bara sillen som ligger ambassadören varmt om hjärtat. Där finns även gott om plats för den mer beståndskraftiga kebabsåsen. Därför passade SN på att låta Juholt utse den bästa i Nyköping och Oxelösund efter boksamtalet.
Det var tre Nyköpingsåser och två Oxelösundsåser som stod Håkan Juholts allsmäktiga smaklökar till buds i det avgörande testet – Från Nyköping: Citygrillen, Pizzacenter och Kebabhouse. Från Oxelösund: Viking pizzeria och Esplanaden pizzeria.
Efter 17 skedar sås kunde Juholt kora en vinnare med bestämdhet – Oxelösunds Viking pizzeria.
Enligt Juholt behöver en riktigt bra kebabsås kännetecknas av ett par specifika komponenter.
– För den röda såsen handlar det om styrkan. Det ska finnas en hetta på tungan, men också ett djup och en botten. För den vita såsen är det rundheten som är det viktiga, men också stinget från vitlöken. Det är kemi, det är stor kokkonst och det är viktigt.
Juholt utesluter heller inte möjligheten att bjuda Sydafrikanerna på kebabsill framtiden.
– Vi har ju redan vitlökssillen, men den röda såsen spetsad med lite vinäger skulle kunna bli en läcker kebabsill. Jag ska testa det, avslutar han.