Nyköpingsbo i exil bekämpar rasism med musik

Låtskrivaren och producenten Robin Johansson, eller R-son som han kallar sig när han skriver musik, har en lång bakgrund av antirasistiskt engagemang. Debutsingeln "Inge mer tugg" är tillägnad nazismens offer i modern tid.

Musik2014-10-10 08:47

– I Sverige har nazisterna fått vind under vingarna med SD:s uppsving. Attacken som skedde på "Möllan" i Malmö var det mina vänner som utsattes för. I ett initialt skede tänkte jag inte på att låten skulle handla om dem, men jag hade händelsen i färskt minne och valde därför att tillägna den till dem andra offer för nazism i modern tid, säger Robin Johansson om sin debutlåt.

Han flyttade till Malmö för tre år sedan, men redan under uppväxten i Nyköping var han politiskt aktiv och jobbade med antirasistiska frågor vilket gjorde att han utsattes för både våld och hot.

– I ett väldigt tidigt skede upptäckte jag att man fick leva med vissa konsekvenser om man kallar sig antirasist. Vissa kanske väljer att ge upp frågan lite, men för mig är det en bekräftelse på att man måste driva frågan vidare.

Den politiska ståndpunkten är också något som sammanförde nystartade musikkollektivet Updown Collective där Robin är en av de drivande. Det landsomfattande nätverket består av mer eller mindre oetablerade kulturarbetare som samarbetar och ställer sig utanför kommersialism och skivbolagsjättar. Förutom rasism är feminism en del av värdegrunden i allt som görs med lite do-ti-yourself anda.

– Skillnaden från andra hiphop-kollektiv är att vi inte tillåter sexistiska texter och jobbar för en jämställd musikscen.

I debutsingeln som kommer med en egenproducerad video är flera andra artister i Updown Collective med och sjunger egna verser. Låten släpptes strategiskt för en månad sen, strax före valet, för att Robin ville få sin politiska syl i vädret innan valdagen.

– Det var från början meningen att jag skulle lägga fler verser, men så ville jag göra det här som en gemensam hälsningslåt till den breda politiska högern, och brunhögern. Det slutade med att många ville vara med och bidra. Men officiellt är det min debutsingel.

Nästa projekt är att medverka på några andra gemensamma låtar i höst. En EP kommer, men när är inte helt säkert.

– Jag jobbar ganska okonventionellt och långsamt och har sällan en färdig tanke innan en låt börjar växa fram. Jag har lite material från tidigare också men vill bara släppa saker som känns bra.

Även om det politiska genomsyrar Robins musik är det politiska budskapet inte självklart, snarare ofrånkomligt.

– Jag anser att nästan all musik och kultur är politisk. Jag skriver mycket ur ett socialrealistiskt perspektiv, och det är svårt att prata om verkligheten utan att något politiskt finns underliggande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om