Älgar får äta vidare på hans tallplantor

Fler älgar får inte skjutas på marken där Anders Bengtssons tallplantor har förstörts utanför Nävekvarn. Det skulle övriga jaktlag inte gå med på. I bakgrunden skvalpar en konflikt mellan ortsbor och nyinflyttade.

NÄVEKVARN2014-01-10 18:16

Anders Bengtsson har ansökt om skyddsjakt av älg på sin mark eftersom den tallskog han planterade för tio år sedan förstörs när älgarna äter på plantorna. Men länsstyrelsen anser att frågan bör lösas lokalt inom älgskötselområdet och skickar frågan vidare dit.

Men att komma överens lokalt är inte alltid lätt. Kurt Rindstål, ordförande i Tunabergs viltvårdsområde, meddelar att det inte kan bli tal om någon ökad avskjutning på den här marken på grund av skadorna.

— Man får acceptera det när man gör på det här viset. Det beror på det nya sättet att bedriva skogsbruk.

Enligt Kurt Rindstål lockar kalhyggen med tallplantor till sig traktens älgar. I stället bör man gallra varsamt och låta gamla tallar fröså sig eftersom älgarna inte gillar frösådda tallar lika mycket som planterade. Man bör också sätta granplantor i stället för tallplantor.

— Det är så man gör häromkring. Här kommer någon och tar ner all skog för att ta in lite pengar och sedan sätter tall på den. Då går ju älgarna dit.

Det skulle heller inte hjälpa att skjuta fler älgar på just det här området eftersom älgar rör sig över stora områden, säger Kurt Rindstål.

— Då ska man utrota älgarna helt. Det är enda alternativet.

Anders Bengtsson håller inte med. Ett ökat jakttryck lokalt skulle få älgarna att flytta på sig.

— Älgarna rör sig visserligen över stora områden, men de kan också bli väldigt stationära och det tror jag de har blivit här. Det måste finnas möjlighet att öka jakttrycket lokalt.

I årets jakt finns fem älgar kvar att skjuta inom Tunabergs viltvårdsområde. Men att fördela om, så att några av dem skjuts i Anders Bengtssons tallskog, är inte aktuellt, enligt Kurt Rindstål.

— Nej, vi har 30 olika jaktlag som ska vara sams. De som har fått sin tilldelning vill skjuta de älgarna.

Han har förgäves försökt att fördela tilldelningen så att fler älgar får skjutas på områden där de går tätt.

— Det är inte lönt att driva den frågan, jägarna vill inte vara med. Det är svårt att få jaktlagen att acceptera att de inte får tilldelning per areal.

Och särskilt svårt skulle det vara att fördela om till fördel för en stockholmare, som arrenderar ut jaktmarken till andra stockholmare, lägger han till.

— Det kommer inte att fungera. Alla andra jaktlag skulle bli rasande. Det gäller att hålla balansen mellan ortsbor och nyinflyttade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om