Båtägare vill övervaka hamn med kamera

Nävekvarns Båtklubb fick nog av stulna båtar och inbrott. För att förebygga fler brott ansökte de hos Länsstyrelsen om att få kameraövervaka Skeppsvikshamnen. Ansökan fick avslag men klubben har nu överklagat.

NÄVEKVARN2013-07-15 23:27

– Båtägarna känner stor olust, när man kommer ner till hamnen kan man inte vara säker på att båten finns kvar, säger Lars Wӕrn som är vice ordförande i Nävekvarns Båtklubb.

Båda klubbens hamnar, Nävekvarns båthamn och Skeppsvikshamnen, har under åren drabbats av brott som båtstölder och inbrott i båtskjulen. För att få stopp på brottsligheten, underlätta polisens arbete och få båtägarna att känna sig mer säkra kom klubben fram till att en övervakningskamera skulle vara till hjälp.

I februari lämnade klubben in en ansökan till Länsstyrelsen om att få sätta upp en kamera i Skeppsvikshamnen, den av klubbens hamnar som ligger mest avlägset. Bevakningen skulle ske nattetid under sommarhalvåret.

I slutet av maj kom beslut om avslag då Länsstyrelsen anser att Skeppsviskhamnen inte är en särskilt brottsutsatt plats. Två av de femtontal anmälda brott båtklubben hänvisar till i sin ansökan gäller Skeppsvikshamnen. Resterande anmälningar har rapporterats från Nävekvarns hamn och har därför inte tagits med i Länsstyrelsens bedömning. Länsstyrelsen menar också att övervakningen skulle vara olämplig eftersom det finns en badplats i närheten.

– Det är alltid en avvägning när två intressen står mot varandra. Man väger behovet av kameraövervakning mot personlig integritet. Övervakning är speciellt känslig i områden där folk spenderar sin fritid, säger Anita Falkenhall på Länsstyrelsen.

Nävekvarns båtklubb har överklagat beslutet som ska ses över igen av Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om