Båtklubben i Näverkvarn befarar turistflykt om vinkraftverk blir byggda i Bråviken

Upp emot 50 procent av turisterna kan komma att försvinna från Nävekvarn. Det befarar båtklubbens ordförande Kurt Rindstål om vindkraftverken i Bråviken får grönt ljus.

NÄVEKVARN2016-11-04 08:01

Konsortiet Vindpark Marviken vill anlägga flera vindkraftverk i Marviken på Vikbolandet. Norrköpings kommun har sagt ja till byggnationen och om två veckor lämnar mark- och miljödomstolen besked om det omdebatterade projektet kan fortsätta.

På andra sidan Bråviken är Funq (Föreningen Utveckling Nävekvarn) och Nävekvarns Båtklubb oroade över vad vindkraftverken kan komma att innebära för samhället.

Eftersom vindsnurrorna är tänkta att stå i farleden mellan Arkö och Nävekvarn tror Kurt Rindstål att båtturisterna kommer att gå norrut i stället.

– Normalt är det ett säkerhetsavstånd på 500 meter och eftersom vindkraftsnurrorna står på båda sidor om farleden, så skulle farleden stängas av. Exploatören hävdar att det säkerhetsavståndet inte gäller inomskärs, men det får domstolen avgöra, säger han.

För Nävekvarn som attraherar mycket båtfolk under sommarmånaderna, skulle vindkraftverken innebära ett hårt slag, menar Kurt.

– Vi är ju väldigt beroende av sommarturister som kommer till vår gästhamn. Turismen är viktig för hela Nävekvarn med de arbetstillfällen som det innebär. Vi är rädda för att turismen kommer att minska, det kan handla om 50 procent skulle jag tro.

De östgötar som bor i närheten har fått ventilera sina åsikter med exploatören. Vindparken bara ligger sju kilometer bort från Nävekvarn, tvärs över viken, men Nävekvarnsborna har däremot inte bjudits in till samråd.

– Deras jurist sa nej till samrådsmöte, men vi är sakägare eftersom vi ligger så nära till. Mark- och miljödomstolen bjöd ju in oss som sakägare så Kolmårdsvind har gjort fel.

Komårdsvind, som ingår i Vindpark Marviken, har däremot besökt Nävekvarn för att berätta om planerna.

– Men det var inget informationsmöte, det var ett säljmöte. De erbjöd oss att köpa andelar i bolaget.

Var det någon som gjorde det?

– Nej, ingen var intresserad.

Både båtklubben och föreningen Funq närvarade vid huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen. På plats fanns Naturvårdsverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, Länsstyrelsen och Norrköpings kommun. Delegationen från Nävekvarn var långt ifrån ensamma om att kritisera projektet, säger Kurt Rindstål.

– Det vara bara Norrköpings kommun som sa ja. Det skulle förvåna mig väldigt mycket om det godkänns. Och blir det godkänt så är jag övertygad om att beslutet överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om