Nio tillsvidareanställda blir av med jobbet när Coop stänger ner Nävekvarnsbutiken i mitten av augusti i år. Ett hårt slag för samhället som då blir utan mataffär.
Avvecklingsbeslutet kommer centralt från Coop och inte från den nuvarande butiksinnehavaren. Från butikens sida ville man inte ge några kommentarer kring nedläggningen, när SN var på plats under torsdagsmorgonen. Den dämpade stämningen var dock påtaglig.
I solskenet utanför passerade Annette Lindberg och en väninna parkeringsplatsen. Just den här dagen hade de inga ärenden till affären men handlar där med jämna mellanrum.
– Inga storhandlingar, men två gånger i veckan kanske. Allt finns ju inte här men de är så vänliga och kan ta hem varorna. Sedan har jag handlat apoteksvaror här eftersom de är ombud, säger Annette Lindberg.
Hon blev förvånad och ledsen när hon läste nyheten.
– Det känns hemskt. Jag blev chockad och har tänkt på det här hela morgonen. Man undrar hur det här kommer påverka Nävekvarn, hur det blir det till exempel för alla äldre människor som bor här?
Viola Persson som har bott på orten i över 40 år är en annan trogen kund.
– Jag jobbade på skolan tidigare, som lärare. Och man har alltid tänkt att så länge affären är kvar så får skolan vara kvar, att det hänger ihop.
– Då flyttar folk hit också, men när affären lägger ner blir det kanske inte lika attraktivt för barnfamiljer att flytta ut och eventuellt ett mindre underlag för skolan, funderar hon.
Men det är framförallt de äldre Nävekvarnsborna som påverkas mest av att inte kunna sköta matinköpen lokalt, tror Viola. Av flera anledningar.
– Det bor så många äldre personer här och alla har väl inte släktingar och vänner på orten, som kan sköta inköpen på annat håll.
– Sedan tänker jag socialt också. Det är många som sitter här på bänken utanför butiken, det är som en träffpunkt där folk stannar till och pratar. Och en del människor kanske inte har så många andra kontakter, den möjligheten försvinner också.
Hamnkapten Tommy Myrman är djupt rotad i Nävekvarn och kallar sig skämtsamt för urinvånare. För gästhamnen spelar butiken en betydande roll.
– Den är jätteviktig. Båtgästerna kommer ju hit dels för att det är trevligt men även för att tanka och bunkra mat. Vi har vagnar härnere, så att de kan gå upp för backen och handla.
– Samtidigt kämpar vi med att få behålla sjömacken, från båtklubbens sida. Nu försvinner affären, och de rycker i macken, vad blir det sedan, skolan? Då blir det bara en sovort här.
Föreningen Utveckling Nävekvarn (Funq) är en stark kraft kring utvecklingsarbetet på Tunabergshalvön.
Befolkningen i hela området minskade något mellan 2012-2018: från 1869 till 1799 invånare. Och funktioner som allmänna kommunikationer skola, bredband, tillgång till hälso- och sjukvård och matbutik är avgörande för att den här delen av kommunen ska kunna attrahera nya invånare, anser föreningen.
På andra mindre orter i Nyköpings kommun har så kallade digitala lanthandlare införts i brist på fysiska matbutiker, varorna levereras då från större butiker i Nyköping eller Norrköping.
Funq-ordförande Lars Waern tror inte på en sådan lösning i Nävekvarn, utan ser istället ljust på möjligheten att locka en ny handlare till orten.
– Det här beskedet kom inte som en blixt från klar himmel och läget är inte nattsvart. Vi har kontakter ute och det finns intressenter, säger han.