"De säger att jag kan allt och att jag vet allt"

Sven fyller 83 år i augusti men minns fortfarande de där dagarna i västra Vingåker som barn, om hur hans mamma gjorde hål i rågkakor med tjurhorn och vilken greve som bodde var.

Sven Eriksson3.jpg

Sven Eriksson3.jpg

Foto:

Nävekvarn2015-07-21 06:12

– Jag var en vanlig torparunge, berättar han, Sven Eriksson. Mannen med ett minne som en elefant och en gammal Grålle på gården.

Det kan vara svårt att begripa, men samtalar man med Sven kan man inte undgå att fråga hur eller varför han har ett sådant hiskeligt intresse för historia. På väggarna hänger arvegods från föräldrar och farföräldrar. Han ber oss att se oss omkring, pekar mot köksväggen. Där hänger det allt från horn som styvfadern använt som hörapparat till två tjurhorn som använts som hjälpreda vid korvstoppning. Historierna bakom föremålen är långa och detaljrika. Han tycker inte själv att han har ett bra minne och inte heller att han kan speciellt mycket om Södermanlands historia. Ändå, tar han sig an guidade turer i Nävekvarn samt några texter i hembygdsföreningen eget texthäfte.

– Att skryta är det absolut sista jag vill. Men de säger att jag kan allt och att jag vet allt. Men jag tror inte att det är sant riktigt.

Från torpen i västra Vingåker till personerna på styckebruket i Nävekvarn kan han varenda vrå, briljerar med vartenda namn på Sörmlands Grevar och gods. Sven rabblar namn, det är allt från uppfinnaren Anders Alldén till Gustav Ulrik Silfversparre. …

Själv tror han att hans engagemang i hembygdsföreningen har bidragit till hans ständiga forskande bland arkiv och gammal kultur. Dessutom är det förmodligen därför han har tagit sig an att göra guidade turer för nyfikna Nävekvarnbesökare.

– Promenaden börjar vid Magasinet Gula kvarn och går till Alstorpsdammen. Det tar ungefär 2 timmar. Man skulle kunna säga att jag visar alla verksamheter som varit genom åren.

Vad är roligast att berätta om?…

– Ja, vad är egentligen roligast? Det måste vara bruket. Du vet, styckebrukets historia börjar redan 1623 då Hubert de Besche och Gillis de Besche byggde masugnar här i Nävekvarn. Men nu har jag börjat intressera mig för Nils Petter Danielsson, han var en torparunge precis som jag.

Sven gör det klart för alla att han vill ha rätt och riktigt. En text som är utgiven ska vara korrekturläst och faktafel är katastrofalt, just av den anledningen började han gräva djupare i redan tidigare skriven historia. Och den som spar han har, på tomten står en gammal maskin sedan han var maskinskötare samt en gammal Grålle som han far iväg på för att hämta bensin ibland.

Finns det något speciellt minne du ville berätta om?…

– Tänk, jag minns fortfarande hur vi fick gå 4 km i snöstormen till skolan. Vi fick inte skjuts så länge det inte var mer än 20 minusgrader. Så, jag hade en ryggsäck med mjölkflaska och en smörgås med falukorv. Vi var inte fattiga men det var det jag fick för att jag skulle klara mig under dagen. Falukorv var det godaste.

Vad ska du göra när du fyller år?

– Vi tänkte åka en tur till Tyskland. Där ska vi åka båt och grejer. Det är häftigt tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om