Folkets Park symbolen för kampen: "Vi är ju alla arbetarungar!"

För Socialdemokraterna i Tunaberg är 1 maj i Folkets Park mer än en politisk manifestation. – Det är tradition, vi måste ju hålla ihop, enighet ger styrka, säger Rauni Ringberg, ordförande i Tunabergs socialdemokratiska förening.

Nävekvarn2016-04-30 17:53

Nävekvarn ligger i Tunaberg, liksom Koppartorp och Buskhyttan, och känslan för bygden är stark hos de politiskt aktiva socialdemokraterna.

De slåss för jordnära frågor, som en cykelväg från Koppartorpsvägen till Nävekvarn så att barnen ska kunna ta sig säkert till skolan, att skolan i Buskhyttan och affären i Nävekvarn ska få fortsätta leva.

– Vi är ju inte en prioriterad ort direkt, säger Helena Wahlström, därför måste vi i socialdemokratiska föreningarna jobba extra hårt.

Folkparken i Nävekvarn är den självklara samlingsplatsen för Socialdemokraterna under förstamajfirandet på söndag.

– Bruket här i Nävekvarn, det var ju ett arbetarsamhälle och man byggde folkparken som stod klar 1935, berättar Åke Tallstig, ledamot i Folkets Parkföreningen.

Socialdemokraterna har ett starkt fäste i Nävekvarn och på söndag förmiddag samlas man under mottot "Tillsammans för Sverige". Det handlar om att hålla ihop och kämpa för den egna bygden, att skicka signaler och budskap till makten, även om det är Socialdemokraterna som sitter i regeringsställning.

– Statsministern har ju inte en aning om vilka frågor som är viktiga just här, säger Åke Tallstig.

1 maj är också viktig för att hålla traditionen vid liv, att inte glömma den fackligt-politiska kamp som arbetarrörelsen har drivit i över 100 år, tycker Helena Wahlström.

– Vi får inte glömma Ådalen 1931, hur arbetarrörelsen har jobbat framåt och kämpat för åtta timmars arbetsdag och semester. Idag handlar det om sex timmars arbetsdag och rätten till heltid, säger Helena Wahlström.

Förstamajfirandet i Folkets Park inleds på förmiddagen, med musik av Trosa-Lasse och Ninni. Talet hålls av Richard Mellberg, en 25-årig byggnadsarbetare från Nyköping som sitter i styrelsen för LO Södra Sörmland.

Att få en ung talare är en viktig markering för Socialdemokraterna i Tunaberg.

– Vi är ju alla arbetarungar, men det håller på att rinna ut i sanden, medelåldern är ganska hög. Vi vill ha flera ungdomar med oss, vi kan ju inte sitta här och gissa vad folk tycker, och det är högt i tak i vår förening, säger Helena Wahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om