FUNQ-nej till vindkraftpark i södra delen av Bråviken

Föreningen Utveckling Näveqvarn, FUNQ, har i en skrivelse till mark- och miljödomstolen i Växjö kraftigt protesterat mot de planer som finns på att bygga en stor vindkraftpark vid Marviken, på andra sidan Bråviken från Nävekvarn och Oxelösund.

NÄVEKVARN2015-08-17 09:02

Ett konsortium med fyra aktörer vill bygga en vindkraftpark med 14 vindkraftverk i Marviken, utanför det nedlagda Marvikenkraftverket. I skrivelsen till mark- och miljödomstolen i Växjö yrkar FUNQ på att den ansökan om att få bygga vindkraftparken i Marviken ska avslås. Bland annat motiverar FUNQ sitt yrkande med att projektledningen inte genomfört någon analys av hur en vindkraftpark kan komma att påverka människor norr om Bråviken, det vill säga på Tunabergshalvön.

FUNQ betonar i sin skrivelse även att vindkraftparken planeras i ett rekreations- och friluftsområde som ofta används av boende och gäster i Nävekvarn och på Tunabergshalvön i övrigt och att området är känt för sitt rika fågelliv.

Ett annat skäl, som enligt FUNQ talar emot en etablering av en vindkraftpark vid Marviken, är att det finns ett rekommenderat minsta säkerhetsavstånd på 500 meter runt varje vindkraftverk. Därmed skulle den aktuella delen av Marviken bli helt oanvändbar för fritidsverksamhet och fiske, menar FUNQ.

FUNQ lyfter även en annan fråga som föreningen vill se utredd i samband med en eventuell vindkraftpark vid östgötasidan av Bråviken. Föreningen skriver att ny forskning från Finland visar att vindkraftparker kan försämra marksända tv-signaler samt även försämra mobiltelefontäckningen i områden där mottagningen är svag. Tunabergshalvön är ett sådant område, där signaler kommer från basstationer på Vikbolandet, påpekar FUNQ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om