Hemtjänstpersonalens rastlokal i Nävekvarn plockades bort. En ny rastlokal ordnades i Buskhyttan, tolv kilometer från Nävekvarn. De flesta kunder, som vårdtagare idag benämns som, finns i Nävekvarn och närliggande Skeppsvik.
På ett arbetspass besöks 15-20 kunder per anställd.
När rastlokalen i Nävekvarn stängdes för att spara pengar och effektivisera försvann också möjligheten till att uträtta sina behov.
För personalen gäller det att knipa och köra på slingriga vägar till Buskhyttan för att gå på toa och sedan tillbaka till Nävekvarn.
– Det betyder att vi varje dag åker minst 125 kilometer bara för rast och gå på toa på jobbet. Vi är delvis tvungna att kissa eller bajsa i skogen eller så måste vi jobba med korsade ben. Det är helt idiotiskt, säger Kerstin Lehman.
En annan anställd, som vill vara anonym med rädsla för att bli av med jobbet, instämmer.
– Och vi får inte åka hem trots att vi bor i Nävekvarn. Jag brukar göra så att jag går på toa hos någon kund, säger hon.
Personal inom hemtjänsten är överhuvud taget kritisk till att rastlokalen i Nävekvarn stängde. Det har blivit mer bilåkande från utgångspunkten i Nyköping och tillbaka till kunderna.
– Det är vad personal i Stigtomta, Jönåker och Tystberga kommer märka när de ska utgå från Nyköping. Det kostar mer tid och skadar miljön, säger Kerstin Lehman.
Att personal ska utgå från Nyköping var ett skäl till att Lena Hammarström, Nävekvarn slutade.
– Jag hade annars tänkt jobba kvar, som extrapersonal. Vi var flera som slutade, säger hon.
Verksamhetschefen inom äldreomsorgen Mattias Carlsson säger att i arbetsuppgifterna ingår "mycket bilåkande" och att man ska följa utfallet av bilåkandet. Men han ser positiva fördelar med centraliseringen.
– Mindre kostnader för lokaler, teknik och framför allt bättre möjlighet till planering där man tar hjälp av varandra mellan grupperna, förklarar han och tillägger att arbetsmiljön upplevs bättre då ensamarbete förekommer i mindre utsträckning och lättare att rekrytera personal.
En toalett finns numera för hemtjänstpersonalen att låna i Nävekvarns hamn.
Mattias Carlsson medger, efter en extra koll, att personalen ombesörjt det.
– Som arbetsgivare hade jag föredragit att vi gjort allt, men så har det inte sett ut alltså, uppger Mattias Carlsson.
Men toan används sällan. Få har nämligen kläm på koden till den.