Det ligger något magiskt över Gula Magasinet i Nävekvarn. Byggnaden påminner om en tid som varit. Att det en gång kallades för duvhuset känns avlägset. Engagemanget kring magasinet är stort och på plats träffar vi Maicen Ekman, Per-Lennart Högne och Ulla-Brith Eriksson som alla sitter med i styrelsen i Föreningen Gula Kvarn.
– Det är huset som gör att vi orkar engagera oss, säger de unisont.
Magasinet byggdes 1931 av Näfveqvarns Bruk och fungerade som ett sädesmagasin. Här torkades, rensades, maldes och lagrades säd. Här fanns både silos, en sädestork och en kvarn där säden maldes till foder åt brukets djur. Många originaldetaljer och redskap finns kvar. Magasinet är helt byggt i trä, något som var unikt på 30-talet då byggnader på den tiden oftast byggdes i cement eller i betong.
– Huset är Y-märkt vilket innebär att byggnadens yttre är skyddat och inte får ändra utseende. Inne får vi ändra hur vi vill. Hade huset varit K-märkt hade insidan också varit skyddad. När vi renoverade fasaden hade vi Sörmlands museum och Länsstyrelsen här som hjälpte till med färgen. Den måste vara original, berättar Ulla-Brith.
Verksamheten i magasinet lades ner i slutet av 60-talet och kommunen tog över som ägare av byggnaden som sedan fick stå och förfalla ändå fram till 90-talet. Då var den i så pass dåligt skick att brandkåren planerade att använda den till brandövningar. Det var då den fick namnet duvhuset.
– I sista minuten bildades föreningen Idégruppen för att rädda magasinet från att brännas ner. De köpte byggnaden av kommunen 1998 för 1 krona, förklarar Ulla-Brith.
Samma förening, men med ett nytt namn, äger fortfarande magasinet och förutom att Hellmans café serverar mat och fika med ekologisk profil finns där även ett konstgalleri. Föreningen arrangerar också musikkvällar och loppmarknader under högsäsong.
– Vi kallar magasinet för det kulturhistoriska huset mitt i byn, säger Maicen.
– Det här ska vara en skön plats att vara på. Vi vill att barnfamiljer ska komma hit och kunna sitta ner och äta en god bit mat medan barnen kan skutta omkring i trädgården. Trädgårdsmöblerna har vi fått från nävekvarnsbor och medlemmar efter att vi skickat ut en uppmaning om att inte kasta utemöbler, säger Ulla-Brith.