Lena + Ulf kan stå kvar i 100 år

Bokträden på Skäret har i många år fått känna kärlek ända ner till rötterna. Två som klättrat till en magisk höjd är Lena och Ulf som har ristat in sina namn högt upp i ena trädets bark. – De får ju kämpa lite, säger Ronny Franzén, etappansvarig på Skäret för Sörmlandsleden.

Skäret sommartips3.jpg

Skäret sommartips3.jpg

Foto:

Nävekvarn2014-07-15 06:26

Den som kör in i Nävekvarn möts av skylten: "Far sakta genom Nävekvarn. Här är så vackert." Från Bråviken går Sörmlandsleden och bryggan över till ön Skäret. Här har Peter, Fia, Lena, Ulf och någon som kallar sig Manne varit en gång i tiden. Deras namn står nämligen inristade på ett av bokträden.

– De kan säkert stå kvar ett hundra år till, säger kommunekologen Christel Guillet, som uppskattar att bokarna är nästan 200 år gamla.

Vilka dessa människor är förtäljer inte historien. Men öns olika sorters ädellövträd tror Christel inte har kommit dit av en slump. Hon tror att adeln anlagt dem för si så där 200 år sedan för att skapa en parkmiljö.

– Just i det där lilla hörnet finns både lind, bok, fågelbär, ask, alm, två sorters lönn, ek, bok. I stort sett alla ädellövträd som förekommer naturligt i Sverige finns här. De har inte kommit upp bara så här, säger hon med en handgest.

Ronny Franzén har slagit ner skyltarna vid träden. På latin, franska, tyska och engelska kan besökare läsa om trädsorterna.

– Björk, gran och tall det kan alla, och en möjligtvis. Men att veta skillnaden mellan hägg och ask eller asp och alm, då börjar det bli svårt.

– Nyfikenhet och respekt för naturen går genom kunskap. Lär vi oss vad vi har omkring oss gör det att vi sedan tar hand om det, tror Christel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om