När öringen ska leka simmar den upp i en å, helst samma å som den kläcktes i en gång i tiden. Men när öringarna ska upp i Näveån i oktober kommer de bara en kort bit; så snart de kommer fram till Pumpfallet blir det tvärstopp. Så högt kan ingen av dem hoppa.
Nu ska det bli ändring på det. I en 200 meter lång slinga leds ån om genom en ny park, som också ska möjliggöra för människor som vill vandra mellan hamnen och bruket. Att den blir så lång är dels för att minska lutningen och dels för att få så mycket å som möjligt på liten yta.
– Det här blir en attraktion varje höst, när sommarsäsongen är över. Här kommer man att kunna se öringarna leka, säger Bo Nettelbladt, informationsansvarig för projektet som kallas Näveåns havsöring steg 2.
Men än är det en bit kvar. Tillstånd behövs och det som brukar vara knepigare, pengar. Men Bo Nettelbladt är inte orolig. Pengar går att söka från EU och andra håll.
– Det finns många möjligheter. Och det svåraste att få pengar till är det långa förarbetet med detaljprojektering som vi redan har gjort. Sedan blir det lättare.
Den nya dragningen av ån är egentligen ett sätt att återgå till åns ursprungliga framfart.
– Hindret som vi ska runt kallar vi för Pumpfallet. Det finns där för att ån är omdragen för industriella ändamål. Den gick inte där från början.
Den nya parken kommer att ligga nedanför Nävekvarns bruk. Tidigare bostadsplaner på samma plats har skrotats eftersom marken var förorenad.
– En del i det här är att vi faktiskt får bort en del av föroreningarna. Vi kan inte sanera hela området, men vi rensar bort en del och lägger ett tätt bottenskikt så att inga föroreningar kommer ut med vattnet.
Även andra fiskar gynnas av att vandringshinder tas bort och på sikt är planen att ta bort fler hinder. Till exempel skulle det kunna hjälpa den hotade ålen att ta sig upp till Nävsjön, så som den gjorde en gång i tiden innan ån skadades av vattenkraften.
På tisdag kväll hålls ett allmänt möte i Nävekvarn för alla som vill veta mer.