Räddningsvärnet först på Nävekvarnsbrand

En person fördes till sjukhus med ytliga brännskador efter en brand i en lägenhet i ett hyreshus på Malmvägen i Nävekvarn på tisdagsmorgonen.

nävekvarnsbrand_2.jpg

nävekvarnsbrand_2.jpg

Foto:

NÄVEKVARN2015-06-30 16:49

Branden startade i köket och såg ut att vara släckt då Nävekvarns räddningsvärn kom fram.

– Men branden blossade upp igen, berättar deltidsbrandmannen Jan-Olof Thunberg.

Det brann med öppna lågor och köket och lägenheten fylldes av rök. Sju personer ska ha funnits i lägenheten då branden bröt ut. De kunde rädda sig ut själva.

Jan-Olof Thunberg lyckades släcka eldsvådan med hjälp av räddningsbilens släckutrustning. Han understryker vikten av att ha en fungerande räddningstjänst på orterna som ligger en bit från centrala Nyköping.

– Om inte vi kommit hade hela köket brunnit. Jag är jättenöjd med vår insats. Det här är den femte branden på två år där vi kunnat begränsa skadorna genom att vi ryckt ut. Senast var det en tvättmaskin som börjat brinna.

Nävekvarnsborna har kämpat hårt för att få behålla sin brandkår. Den har under åren monterats ned dramatiskt och det som nu återstår är en tjänstgörande deltidsbrandman ett frivilligt brandvärn.

– Vi är elva personer i värnet. Fyra av oss turas om att ha jour. Men sen bruket la ner har det blivit svårt att få folk, det finns ju inga jobb här, säger Sara Pettersson som varit med i räddningsvärnet i Nävekvarn i fem år.

Det är inte klarlagt vad som orsakat branden men den ska ha börjat i köket. I söndags brann ett flerfamiljshus i Oxelösund. Också den branden ska ha startat i köket i en av lägenheterna.

Just nu pågår en facklig konflikt mellan landets deltidsbrandmän och Sveriges kommuner. Den handlar bland annat om löner. Deltidsbrandmännen ska till exempel inte jobba med materialvård. Blockaden gäller även att samla in slang som använts vid räddningstjänstuppdrag

– Vi rycker ut och släcker om det brinner. Men vi rullar inte in slangen, säger Jan-Olof Thunberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om