Det är inte utan att nerverna spänner sig några varv extra när SN:s bil åker över den blygsamma, och tillsynes rangliga, lilla träbron strax intill skjutbanan i Nävekvarn. Även om bron förmodligen håller för åtskilliga ton så inger den knappast en känsla av tillförlitlighet. Men vi överlever. Strax därefter fortsätter vi in på den smala vägen mot Nävekvarns trädgårdstipp, som är omgiven av meterhögt gräs och sly.
- Alla som åker upp hit säger att det är ett helsicke. Vägarna är smala och det är dålig sikt. De allra flesta har dessutom släpkärra. Om man får möte så blir det problem, säger Bengt Andersson, pensionär och boende i Nävekvarn.
- Vid möte är det den som är bäst på att backa som får sköta jobbet. Ibland är inte ens det möjligt. Då får man gå ut och koppla av kärran och dra den för hand, säger han.
Framkomligheten är helt klart begränsad. På tippen reser sig avfallet både på höjden och bredden vilket ytterligare försvårar för bilarna att ta sig fram. Bengt förklarar att avfallet inte har blivit bortforslat på ett år. Borta vid risavfallet är det extra problematiskt på grund av de stora sandbäddarna på marken.
- När folk ska dumpa av ris så kör de fast i sanden. Det har hänt några gånger. Det är som kvicksand, säger Bengt.
På vårkanten översvämmas dessutom området på grund av dålig dränering. Nu har man tröttnat på situationen. Både Bengt och vännen Anders Eriksson, som arbetar med att ta bort sly i Nävekvarn, har ringt in och klagat till kommunen sedan ett halvår tillbaka.
- Jag har ringt två gånger men Anders har ringt vid ett flertal tillfällen. De säger att de ska åka ut och titta på det men sedan händer det ingenting, säger Bengt.
När SN besöker platsen så dyker plötsligt en kommunal grävmaskin upp på platsen. Det visar sig dock att det endast är en liten del av trädgårdsavfallet som ska forslas bort, inte risavfallet som utgör huvuddelen av trädgårdstippen. Föraren bekräftar dessutom att det är första gången på ett år som kommunen forslar bort avfall från platsen. Han förstår kritiken av trädgårdstippen.
- En möjlig lösning vore att kontakta brandkåren. De skulle kunna använda avfallet till en övning och elda upp det, säger fordonsföraren.
På kommunens renhållningsenhet har man inget svar på kritiken eftersom ansvarige Jonas Andersson är på semester. Under onsdagseftermiddagen försökte SN:s reporter få tag på ställföreträdande ansvarig flera gånger men utan resultat.