Redaktionen på Uppdrag granskning blev kontaktad av en person som ville erkänna en rad olika konststölder. I programmet kallas personen för Konsttjuven. I brevet beskriver Konsttjuven en rad olika stölder av diverse konst- och antika föremål, som ofta stått på allmänna platser som parker, bibliotek och stadshus.
Bland annat flera föremål från Näfveqvarns bruk.
Ett av föremålen som under flera år varit på vift är en så kallad bergslagsurna, tillverkad på Näfveqvarns bruk. Gjutjärnsurnan är drygt en meter hög och väger omkring 280 kilo och värderad till ett pris om ungefär en miljon kronor. Formgivningen av urnan stod Eric Grate för och de elva exemplaren av urnan tillverkades år 1921-1922.
Vägen till att hitta den aktuella urnan går via ett annat stulet föremål, fontänen Vattenlek, även den tillverkad i Näfveqvarns bruk.
Per Löfgren, vd på Norrahammars bruk, får en beställning på ett bottenkar till den stulna fontänen eftersom han är den enda som har gjutformen till det konstverket. Beställningen väcker misstankar.
– Under vår jakt på fontänen hittar vi en ovanlig försäljning. På världsutställningen i Paris stack ett föremål ut. Näfveqvarns kronjuvel, en bergslagsurna, säger Uppdrag gransknings reporter Johanna Karlsson.
Bland de elva tillverkade exemplaren finns idag två av dem kvar i Nävekvarn.
Plötsligt försvinner urnan från utställningen i Paris, och dyker lika plötsligt upp på ett exklusivt och nystartat galleri i Stockholm där den sedan säljs. De som startat galleriet är sedan tidigare chefer på det anrika auktionshuset Bukowskis.
Det visar sig senare vara en urna som stått placerad vid ett äldreboende i Jönköping. Den så kallade Konsttjuven har varken erkänt eller förnekat att det är han som ligger bakom den fräcka stölden. Han hörde av sig till äldreboendet och bad om att få låna urnan med ett löfte om att han skulle lämna tillbaka den restaurerad. Något som aldrig skedde.
Efter att urnans köpare kontaktats av Uppdrag granskning har föremålet lämnats tillbaka till galleriet i Stockholm. När det gäller fontänen Vattenlek så pågår en polisutredning.
Nävekvarnsprofilen Kurt Rindstål har jobbat som gjuterichef på Näfveqvarns bruk och medverkar i programmet. Idag har han i uppdrag att lokalisera och inventera de elva bergslagsurnorna. Exemplaren i Nävekvarn har ännu inte varit utsatta för några stöldförsök.
– De har vi skruvat fast ordentligt, säger Kurt Rindstål och skrattar.
Han fortsätter:
– Men den i Jönköping har varit borta sedan 2017. Jag gick i skolan där på 1960-talet och den fanns där då. Den gjöts redan på 1920-talet.
Vad tänker du om att föremål från bruket dyker upp i sådana här sammanhang?
– Det är ju välkänt att allt konstgjutgods från 1920-talet betingar ett högt värde på antikmarknaden. Men i det här fallet handlar det om kritik mot auktionsverket i Stockholm som har sålt en stulen urna och det är ju såklart tveksamt.
Kurt Rindstål vet också vem den uttalade Konsttjuven är. Men han inte hemmahörande i närområdet.
– Nej, han kommer långt härifrån.
Programmet går att streama på SVT Play från och med onsdag morgon och sänds på linjär-tv klockan 20.00.