Syskola för flyktingar

Kerstin Glader startade en texilgrupp vid asylboendet i Nävekvarn. Med förhoppningen att bidra med kunskap om kreativt arbete och svenska driver hon gruppen.

Nävekvarn2016-08-19 07:08

För ett år sen fick Kerstin Glader reda på att det kommit ett asylboende till gamla vandrarhemmet i Nävekvarn. Där fanns en språkgrupp som hon och hennes man gick med i för att lära ut svenska och bli bekanta med familjerna som hade flyttat in.

– Jag har tidigare erfarenhet av en annan flyktinganläggning och ville ge kvinnorna lite omväxling i vardagen, säger Kerstin Glader.

Textil ligger Kerstin varmt om hjärtat och därför bestämde hon sig för att öppna en textilverkstad en förmiddag i veckan. Det har varit i gång sedan nyåret 2016. Hon gick efter en mall för att de skulle lära sig så mycket som möjligt. Mallen innehöll bland annat tankar om att de skulle få lära sig svenska språket i praktiskt arbete och lära sig något de önskade, som att laga barnens kläder.

– Viktig är den lilla kaffepausen vid halvtid, säger Kerstin Glader,

Vid starten av textilverksamheten hade de varken lokal eller något material. Under tiden satt de i det lilla uppehållsrummet i huset. Så Kerstin plockade ihop lite garn och virknålar för att visa hur man kunde virka och sy ihop tofflor och mössor. Efter ett tag fick de tips på en lokal i närheten. De får endast bidrag för de timmar som de hyr lokalen av flyktingsamordnaren i Nyköping. Annars är lokalen tillgänglig för andra som vill använda den.

– Allt material som används är sådant som vänliga människor har skänkt oss, säger Kerstin Glader.

Det har bland annat varit tygbitar, stickor, en symaskin, papper och kritor till barnen. Men nu håller materialet på att gå åt och det arbetar med att få in mer material. Kerstin har själv inte Facebook och tog därför hjälp av väninnor för att sprida informationen.

– Textilgruppen har varit uppskattad. Språkgrupperna har haft sommaruppehåll men vi har arbetat hela sommaren, också under ramadan, säger Kerstin Glader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om