Alf Gustafsson är ordförande i Kolmårdsvind som är en del av vindpark Marviken, konsortiet som vill bygga kraftverken. I området skulle 14 vindkraftverk kunna rymmas, så många blir det troligtvis inte, säger han. Med alla utgifter inräknade beräknar han att en snurra kostar närmare en halv miljard att anlägga. Han tror dock inte att det kommer bli några svårigheter med finansieringen.
– Och om projektet godkänns så kan byggnationen inledas i januari. Enligt våra advokater är det heller inte troligt med prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen om beslutet överklagas, säger Alf Gustafsson.
Fem samråd hölls på Vikbolandet i Östergötland, inget i Nävekvarn. Sörmlänningarna fick däremot information om planerna under ett möte.
– De är inte sakägare i Nävekvarn och det har domstolen bestämt. De påstår också att de inte visste något om våra planer innan tiden hade gått ut för alla samråd. Men det stämmer inte.
Bland sakägarna var Sjöfartsverket, Norrköpings kommun och året-runt-boende kring Marviken positiva till projektet under huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket sa däremot nej. En av farhågorna i Nävekvarn gäller ett bortfall av besökare i gästhamnen. Alf Gustafsson tror å andra sidan att Marviken kan utvecklas till ett helt nytt turistmål i framtiden.
– Just nu jobbar två studenter på Linköpings universitet med examensarbete om hur kärnkraftverket ska kunna bli en historisk miljö för modern energi med vindkraft utanför, solceller på väggarna och att reaktorn i kärnkraftverket öppnas upp för besökare. Det här görs ju för att locka dit turister.