Ingen prisvinnare på Nyköpingshyllorna

Och årets Nobelpris i litteratur går till ... SN var med under prisvakan på Akademibokhandeln i Nyköping. Men ingen av vinnarens böcker fanns i lager.

_JEN4847.jpg

_JEN4847.jpg

Foto:

Nobel2014-10-10 08:49

Gun Näsmark och Eva Högberg står med spetsade öron i Akademibokhandelns lilla förråd. Radion får stå till tjänst när all modern teknik strular.

– I år har jag ingen aning vem det blir. Man är ju alltid inne på samma, Murakami, Oates ... Men förra året var jag faktiskt lite inne på Monroe, säger Gun.

Även om favorittippade författare täcker kultursidor och bettingsajter en vecka innan prisutdelningen är det inte till någon hjälp för bokhandlarna.

– Det går inte att förbereda och köpa in titlar i förväg, för man vet ju aldrig vem det blir, säger Gun.

När klockan slår ett blir det tyst i förrådet och Peter Englunds röst ljuder högtidligt ur radion; Det blir Patrick Modiano, skönlitterär författare från Frankrike "För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

Jaha, stämningen i rummet känns inget särskiljt. Varken Gun eller Eva har läst honom. Men de klickar sig snabbt in på sitt lagersaldo i datorn.

– Ah, vi har inget hemma, säger Eva.

– Det finns alltid någon som kommer in direkt eller ringer och vill köpa boken några minuter efter ett, säger Gun.

Och mycket riktigt, en man kikar in genom dörren. "Vem blev det?" Han får besviken vända om utan bok.

Pristagarens böcker beställs in automatiskt till butiken. Det brukar gå ganska fort att få in dem, Modiano lär stå på hyllorna om några veckor. Men kollegorna konstaterar också att boken ligger på ett ganska litet förlag, Elisabeth Grate Bokförlag som till stor del har fransk litteratur, vilket ibland kan ställa till problem vad gäller tillgängligheten. Nu har författaren ganska nyutkomna böcker, men är det en äldre författare man måste göra nytryck på kan det bli brist i boklådorna.

– En stor grupp är alltid intresserade. Det är populärt att köpa nobelpristagaren i julklapp och så, säger Gun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om