Dagen efter fritagningen vid Vrinnevisjukhuset är det många frågor som söker svar. Kriminalvården har inte bekräftat vem som fritogs – därmed blir det mer generella svar.
Milad Safi dömdes av hovrätten i november 2022 till fängelse i tio år för mordförsök. Den 12 november fördes han till häktet i Norrköping i väntan på anstaltplacering. Då fritagningen framstår som planerad, kan det vara intressant att veta vilka möjligheter till kontakter han haft.
Claes Nöjd, utredare vid Nationella transportenheten vid Kriminalvården, berättar att vid placering på häkte är det häkteslagen som gäller.
– Tillgång till internet och mejl förekommer inte på häkte eller anstalt, gällande tillstånd att ringa är det ingen större skillnad i reglering i lagarna.
Enligt häkteslagen får en intagen ta emot besök i "den utsträckning det lämpligen kan ske". Enligt handlingar vi tagit del av så har Milad Safi haft flera besök i häktet.
När det gäller själva besöket vid Vrinnevisjukhuset så var det inplanerat sedan tidigare. Enligt Kriminalvården fanns inte den vård som behövdes tillgänglig på häktet.
Får en intagen veta exakt vilken tid den ska på sjukhusbesök?
– I det specifika fallet så får pågående utredning påvisa hur besked har getts eller inte.
Hur mycket information får sjukhuset från er inför ett planerat besök?
– Avdelningen som besöket ska ske på känner till att klienten ska komma.
Hur mycket får polisen veta?
– I normalfallet ingenting. Särskilda rutiner gäller vid högre säkerhetsklass samt om klienten har restriktioner.
Det här var andra gången inom kort som det skedde en beväpnad fritagning på Vrinnevisjukhuset – ser ni över säkerheten där?
– Vi arbetar löpande i samverkan med olika enheter för att förbättra säkerheten i samband med transport, säger Claes Nöjd.
Rickard Lundin, säkerhetschef för Region Östergötland, konstaterar att det är Kriminalvården som står för bedömningen när det gäller riskbilden vid sjukhusbesök.
– Den bedöms från fall till fall. Men det går nog inte helt att förhindra att den här typen av händelser sker. Vi gör egna säkerhetsbedömningar, men vår främsta uppgift är att se till att personen får vård, säger Lundin.
Varför användes huvudentrén?
– Man använder den entré som bedöms lämpligast, till exempel beroende på vilken del av sjukhuset som personen ska besöka, säger Rickard Lundin.