Norrköping ett steg närmare i kampen om storfängelset

Nu vill Kriminalvården att Norrköpings kommun lägger alla kort på bordet för att kunna ta ett slutgiltigt beslut om var den nya anstalten ska byggas.

Norrköping är en av de kommuner som Kriminalvården har beslutat att gå vidare med i planerna på en ny anstalt. Men varken samhällsbyggnadsdirektör Anna Selander eller kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) vill ännu avslöja var ett fängelse skulle kunna byggas.

Norrköping är en av de kommuner som Kriminalvården har beslutat att gå vidare med i planerna på en ny anstalt. Men varken samhällsbyggnadsdirektör Anna Selander eller kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) vill ännu avslöja var ett fängelse skulle kunna byggas.

Foto: Elin Holmer/Eva Jensen/TT

Norrköping2021-10-22 09:45

– Hittills har vi bara bett alla intresserade kommuner att räcka upp en hand, nu vill vi ha konkreta svar på frågor om snabbt tillgänglig mark och kompetensförsörjning, säger Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenheten.

Landets anstalter och häkten är överfulla och nya behöver byggas. Kriminalvården planerar att utöka med 3 400 platser i häkten och anstalter till år 2030 och två nya anstalter är redan planerade i Kalmars och Trelleborgs kommuner. Ytterligare en planeras i område Öst, där Norrköping är med och slåss om placeringen.

– Målet är inte enbart att bygga ikapp överbeläggningarna, utan att komma ifatt så att vi kan avveckla mindre och ineffektiva anstalter, säger Magnus Petersson.

Den nya anstalten beräknas rymma omkring 400 intagna och ge cirka 300 arbetstillfällen. I juni i år gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan bland kommuner i Östergötlands och Jönköpings län och Norrköping visade snabbt sitt intresse och har nu gått vidare till nästa etapp.

Totalt är det nio kommuner som vill ha storfängelset och i Östergötland har även Boxholm visat sitt intresse. Nu kommer Kriminalvården att efterfråga mer konkret information från kommunerna och ser gärna att det går så snabbt som möjligt.

Kan kommuner falla bort tidigt i processen eller samlar ni in alla fakta innan ni tar ett beslut?

– De två viktigaste punkterna är att det finns snabbt tillgänglig mark och tillgång till kompetens, så om dessa inte går att lösa kan kommuner falla bort snabbt, absolut.

Hur lång tid det kommer att ta att bestämma var anstalten ska placeras kan Magnus Petersson inte svara på, men målsättningen är att den ska stå färdig senast 2028.

undefined
"Vi tittar på flera olika alternativ" säger Olle Vikmång, kommunstyrelsens ordförande (S).

Var en eventuell anstalt skulle kunna uppföras har Norrköpings kommun så här långt inte velat svara på och Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande, är fortsatt förtegen. 

Finns det några platser ni diskuterar?

– Vi tittar på flera olika alternativ, men det är för tidigt att peka ut någon specifik i dagsläget.

undefined
Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör.

Vilka alternativ de diskuterar vill han inte säga och även samhällsbyggnadsdirektör Anna Selander är tystlåten.

– Kommunen har inte fått återkoppling från Kriminalvården ännu. Platsen kommer vi att kunna precisera efter dialog med Kriminalvården och först därefter är det läge att kommunicera den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!