Projektet handlar om radhus med 120 kvadratmeters bostadsyta med tre, fyra rum och kök under samma tak. Spadtagen markerade samtidigt startskottet för Obos byggsatsning och utveckling av 250 bostäder – villor, lägenheter, par-, rad- och kedjehus – i området.
– Vi pratar om fem etapper och åtminstone 15 år framåt i tiden innan allt är klart, säger Marcus Söderström, affärsutvecklare, Obos.
Familjen Masoud – Touni, Linda och barnen Estelle och Adam – blir bland de första att flytta in när parhusen står inflyttningsklara vid årsskiftet 2022/2023. Linda förklarar att det inte krävdes några längre betänketider när projektet presenterades.
– Vi har tröttnat på att bo i centrala Norrköping. Nu vill vi ha lugn och ro. Det blir perfekt för oss och andra barnfamiljer. Jag hoppas att vi kan skapa en fin gemenskap här ute. Utsikten mot vattnet kommer att bli fantastisk, säger hon och visar ut mot Bråviken.
Hur känns det att eventuellt få börja pendla?
– Det stör oss inte. Men bil måste vi hur som helst ha. Jag ser fram mot att kunna cykla till Krokek på fina gång- och cykelvägar.
En småbarnsmamma – som vill vara anonym – lämnar även hon innerstan i Norrköping för en mer stillsam boendemiljö framöver.
– Det känns bra. Inte minst för barn som får trampa gräsmatta, säger hon i duggregnet.
Joakim Henriksson, vd på Obos Sverige, gläds åt att få bidra till en positiv utveckling när en ny stadsdel tar form.
– Vår vision är att utveckla framtidens samhälle och uppfylla människors bostadsdrömmar. Det stämmer väl när vi nu pratar om ett så pass stort område. 70 procent av våra kunder vill bo i ett eget hus och vi jobbar hårt med att tillgodose deras önskemål. Det är fantastiskt att få ta fram 250 bostäder. Vi är stolta över att få bygga hållbart och ansvara för livet mellan husen, berättar han.
Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, kallade närområdet "ett Norge i miniatyr" med tanke på den slingrande Strandvägen ut mot Torsviken och den vackra utsikten under resans gång längs med Bråvikens strand.
– Det är roligt för oss att kunna visa att det också byggs utanför stan. Det sker även i Svärtinge, Skärblacka och Arkösund. Det är dessutom bra företag som Obos vi vill ha i Norrköping. Jag brukar jämföra bolaget med Norges svar på Riksbyggen, säger han.