Totalt tar Johanna Nilsson ungefär 97 procent av de 480 föräldralediga dagarna med dottern Vilma. Men egentligen är 90 av dagarna öronmärkta för den andra föräldern. Syftet med de tre så kallade "pappamånaderna" är förstås att få ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten.
Men en förälder som har ensam vårdnad får ta ut alla föräldradagar själv. Det är så Johanna och Joel har gjort. Trots att de bor ihop har hon ensam vårdnad för att kunna ta mer föräldraledigt.
– Vi är helt överens. Det är fel att man inte ska kunna dela upp föräldraledigheten som man själv vill inom familjen, säger Johanna.
Familjejuristen Mathias Carlsson på byrån Familjens jurist har aldrig hört om att par gjort som Johanna och Joel. Han förklarar att upplägget inte strider mot några juridiska regler.
– Som ensam vårdnadshavare har man rätt till alla föräldradagar. Det är således ett sätt att kringgå reglerna om reserverade föräldradagar, säger han.
Däremot ser Mathias Carlsson risker med upplägget, inte bara att den som är hemma får mindre pension, utan även att den andre inte får ta del av viktig information kring exempelvis skola och sjukvård. Dessutom finns förstås en risk om paret separerar.
– Det finns risk för onödiga familjerättsliga tvister i domstol om föräldrarna separerar och om pappan vill bli vårdnadshavare men mamman inte accepterar det. Han tvingas då gå till tingsrätten för att försöka få igenom sin begäran. En sådan process är sällan gynnsam för parternas samarbete på både lång och kort sikt, säger han.
Men Johanna förklarar att hon och sambon har ett papper om att återigen få delad vårdnad, påskrivet och klart, som de kan skicka in när de vill. Att hon skulle missgynnas på sikt, när det kommer till pensionen, har paret hittat en lösning på.
– Vi har pratat om det. Han lägger undan pengar till mig i en pensionsfond. Det känns rätt eftersom han tjänar pengar och jag är hemma.
Det främsta skälet till att Johanna tar så stor del av föräldraledigheten är att hennes sambo Joel har högre lön.
– Han tjänar nästan dubbelt så mycket som jag gör. Mycket handlar om ekonomin, man ska klara av vardagen, säger hon.
Men Johanna nämner även andra skäl. När Vilma föddes i december 2020 var hon föräldraledig.
– Jag var redan hemma, hade rutin och är gärna föräldraledig. Sedan älskar min sambo att jobba. Men jag kan fortfarande föra över dagar till honom.
Hon tillägger att Joel också har varit hemma en del. De första två månaderna var han pappaledig varannan fredag för att ge henne avlastning med barnen. Förutom Vilma finns även halvsyskonen Viggo, 2 år, och Viola, 8 år i hemmet.
Ser du någon risk att barnen inte får samma nära relation med pappa?
– Nej, han tar barnen när han kommer hem. Han leker med dem, bygger klossar och läser saga. Då kan jag ställa mig och laga mat. På helgerna kan han ta ut barnen medan jag vilar eller städar.
– Jag tror att det handlar mycket om hur man är som individ själv. Min pappa var hemma med mig, men jag har lika bra relation till båda mina föräldrar.
I januari börjar Vilma på förskola. Johanna återgår då till jobbet på en sotning- och ventilationsfirma, först 25 procent och under våren räknar hon med att gå upp till halvtid.
– Nu längtar jag efter att börja jobba. Jag saknar att träffa vuxna människor och att inte bara vara mamma, säger hon.