Rådgivaren: "Lär ditt barn att förstå pengars värde"

Sedlar och slantar i spargrisen har alltmer ersatts av siffror i mobilen. Privatrådgivaren Worod Sayeler på Länsförsäkringar tycker att föräldrar måste lära barn att förstå pengars värde.

Worod Sayeler, privatrådgivare på Länsförsäkringar Östgöta, uppmuntrar föräldrar att ge barnet vecko- eller månadspeng. "Regelbundenheten är viktig om barnet ska lära sig att handskas med pengar och få dem att räcka."

Worod Sayeler, privatrådgivare på Länsförsäkringar Östgöta, uppmuntrar föräldrar att ge barnet vecko- eller månadspeng. "Regelbundenheten är viktig om barnet ska lära sig att handskas med pengar och få dem att räcka."

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2022-01-09 07:55

Sju av tio barn och ungdomar mellan sex och 17 år får vecko- eller månadspeng. Det visar en undersökning som Sifo gjort bland föräldrar, på uppdrag av Nordea. Det är en ökning jämfört med 2017, då andelen bara var 57 procent.

Förändringen är positiv, tycker Worod Sayeler, privatrådgivare på Länsförsäkringar. Hon uppmuntrar föräldrar att ge sina barn en fast summa i veckan eller månaden.

– Regelbundenheten är väldigt viktig. Det gör att barn får lära sig att hantera pengar, förstå värdet av pengar och att de ska räcka under en viss tid. På så sätt får de lära sig att planera. Förhoppningsvis kan det lägga grund för ett hälsosamt ekonomiskt liv när de blir äldre, säger hon.

undefined
"Det är sunt och bra att barnet lär sig spara. Om barnet vill ha en dyrare pryl kan han eller hon behöva sätta undan lite på det egna sparkontot i några månader för att lära sig förstå värdet av pengar" säger Worod Sayeler, privatrådgivare på Länsförsäkringar Östgöta.

Hennes råd är att barnet så långt som möjligt själv ska ansvara för sina pengar och föräldrar försöker undvika att skjuta till extrapengar.

– Då hjälper man inte barnet i lärandet. Tar pengarna slut lär man sig att hushålla bättre nästa gång. Man får tillåta barnet att göra misstag ibland. Det är ju en del av att lära sig, säger Worod Sayeler.

Tre av fyra barn får sin fickpeng digitalt, via banköverföring eller Swish.

– Min erfarenhet är att föräldrar öppnar ungdomskonton för att barnen inte längre kan hantera sina utgifter enbart med kontanter.

Framförallt yngre barn, mellan sex och åtta år, får fortfarande kontanter.

– Dagens barn och ungdomar är uppväxta i den digitala världen. Men för yngre barn kan digitala pengar vara svårare. Då kan det vara bra med en veckopeng istället för månadspeng då det blir enklare att hantera och planera för kortare tid.

undefined
Även barn har idag svårt att hantera sina utgifter med kontanter.

Någon fast åldersgräns för Swish finns inte. Bankerna har olika villkor för hur gammalt barnet behöver vara. Worod Sayeler råder föräldrar att utgå från barnets mognad.

– Vi har ingen åldersgräns hos oss, så det är upp till föräldern att avgöra när barnet är redo.

Polisen har i olika sammanhang pekat på risker att barn används som målvakter för pengatvätt via Swish. Det kan ske genom att pengar skickas till barnet, som sedan uppmanas att ta ut kontanter eller skicka pengarna vidare.

– Det är inte ovanligt att barn blir utsatta som penningmålvakter, men många barn förstår inte att det de gör är olagligt. Det är viktigt att prata med barnen, förklara vilka konsekvenserna kan bli och att barnet inte ska lita på personer som ber dem att till exempel ta ut pengar mot att personen swishar samma belopp.

undefined
Betalappar. Bankerna har olika villkor för hur gammal barnet behöver vara för att skaffa betalappar som till exempel Swish.

Ett tips är att som förälder sätta begränsningar för högsta betalningsbelopp. Dessutom påminner Worod Sayeler om att föräldrarna har förstås har full insyn på kontot om barnet är under 18 år.

– Man kan hålla lite koll på transaktionerna. Om en större summa kommer in och snabbt går ut är det ett tecken på något som kan vara fel. Är barnet drabbat ska man polisanmäla. Tyvärr är man som förälder återbetalningsskyldig.

Det är en god idé att komma överens om vilka utlägg barnet själv ska ansvara för och vad föräldrarna betalar, påpekar Worod. Men var tredje förälder har inte bestämt vad pengarna ska räcka till, visar en undersökning som Swedbank gjorde i oktober.

– Det är bra att vara tydlig för att undvika konflikter och missförstånd. Ska till exempel mobilräkningen ingå? Om den inte gör det tycker jag att man ska förklara för sin tonåring så att de förstår vilka summor det handlar om.

undefined
Worod Sayeler, privatrådgivare, berättar att det blir mer och mer vanligt att barn i 10-årsåldern har Swish. "Men man bör prata med sina barn om risken att utsättas för penningtvätt" säger hon.
Vecko- och månadspeng

Gimies rekommendationer:

7 år: 25 kr/ vecka

10 år: 35 kr/vecka

13 år: 75 kr/vecka

15 år: 500 kr/månad

16–18 år: Hela studiebidraget

Gimi är en populär app bland barnfamiljer för att lära barn att handskas med pengar, få betalt av föräldrarna för olika sysslor och sätta upp sparmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!